Українські греко-католицькі Владики з Канади з візитом «Ad Limina» у Папи Франциска
  • Срд, 29/03/2017 - 18:31

У рамках візиту «Ad limina apostolorum» чотири українські греко-католицькі Владики з Канади – архиєпископ-митрополит Вінніпезький Лаврентій Гуцуляк, ЧСВВ, владика Давид Мотюк, єпарх Едмонтонський, владика Браєн Байда, ЧНІ, єпарх Саскатунський та владика Кеннет Новаківський, єпарх Нью-Вестмінстеський, – разом з двадцятьма єпископами латинського обряду західної частини країни, перебувають у Римі. У понеділок 27 березня 2017 р., їх прийняв Папа Франциск. Як звичайно, зустріч у формі бесіди із Вселенським Архиєреєм пройшла за закритими дверима.

Канада займає майже таку ж саму територію як Європа, але налічує тільки 35 мільйонів мешканців, понад 40% з яких становлять католики різних обрядів. Це мозаїка народів різного походження, об’єднаних у дві культурно-мовні території: англомовну та фракомовну, що пов’язано з історичною колонізацією країни.

Канада – країна мігрантів, серед яких налічується понад мільйон двісті тисяч канадських українців. У зрості та розвитку католицької Церкви в Канаді значну роль відіграє також і Українська греко-католицька Церква, особливо в західній частині країни.

Католицька Церква Канади стоїть перед обличчям численних суспільних та пастирських викликів, адже останніми десятиліттями країна ввійшла в число найбільш секуляризованих держав світу, прийнявши законодавчі практики, суперечливі з точки зору етики, як от євтаназію, клонування людини, допоміжну репродуктивну технологію тощо.

Канадські католицькі єпископи несуть Христову благовість до серця кожної людини, дбаючи також і про соціальну справедливість, захист довкілля, захист автохтонних народів, мігрантів та біженців, допомагаючи тим, що залишились на узбіччі суспільства добробуту. Слід відзначити також плідний екуменічний та міжрелігійний діалог

Пригадаємо, що кожних 5 років, або коли випадає можливість, католицькі єпископи з усього світу по черзі прибувають до Риму з візитом «Аd limina Apostolorum», що у перекладі з латинської мови означає «До апостольських порогів», маючи  можливість зміцнити зв’язок і спілкування місцевих  Церков з Апостольським Престолом. Цей візит включає зустріч з Папою, моління в римських базиліках, зустрічі з керівниками дикастерій Римської курії для обговорення «конкретних проблем» дієцезій та єпархій.