Українські єпископи з Канади про зустріч з Папою Франциском
  • Нед, 02/04/2017 - 10:58

Минулого тижня Папа Франциск зустрівся з членами Асамблеї католицьких єпископів західної Канади, до якої входять також єпископи УГКЦ в Канаді і які перебували у Римі з нагоди чергового візиту «ad Limina».

Владики Давид Мотюк з Едмонтонської єпархії та Кеннет Новаківський, єпарх Нью-Вестмінстерський, в інтерв’ю для Ватиканського Радіо, розповіли про зустріч з Папою.

«Я пережив цю подію, як братню зустріч», – сказав владика Новаківський. – «При розмові ми відразу відчули себе невимушено й не було ніякої сухості». Владика Мотюк також описав гостинність Святішого Отця як братню і з усмішкою додав, що у розмові з ними Папа використав образ футбольного м’яча, який уявно поставили в центр і кожен, хто хотів, міг першим копнути м’яча, тобто розпочати діалог, чи дискусію.

«Я вважаю, що це був час взаємного слухання», – додав владика Кеннет. Він також зазначив, що Папа Франциск знає, що бути єпископом є важко і високо оцінює працю єпископів. Святіший Отець, за його словами, наголосив на тому, що єпископи повинні бути близькими до свого народу та підкреслив важливість солідарності, що означає «перебувати в тісному зв'язку зі своїми вірними, з парафіяльними священиками, з єпископами та зі Святішим Отцем». «Східні Католицькі Церкви добре розуміють це поняття», – підкреслив ієрарх.

Говорячи про важливість слухання, владика Давид Мотюк пригадав про наступний Синод Єпископів, присвячений молоді, запланований на жовтень 2018 року. «Перед Українською Греко-Католицькою Церквою постає великий виклик, що полягає в тому, щоб залучати наших молодих людей до служіння в Церкві, – сказав він. – Вони дуже занурені в безліч інших речей. Але це спонукає нас до того, щоб шукати способи спілкування з нашими молодими людьми. Про що вони розмірковують, якими є їхні прагнення, їхні надії на майбутнє? Для нас, єпископів, буває важко слухати, бо ми любимо говорити, але слухати – це дуже важливо».

Єпископи розповіли про ще один важливий момент їхнього візиту ad Limina, а саме, про Божественну Літургію в українсько-візантійському обряді, яку вони відправили на престолі святого Василія Великого над гробом святого Йосафата в базиліці Святого Петра. «Св. Йосафат дійсно був видатною людиною у багатьох аспектах, – сказав владика Новаківський. – Він помер за християнську єдність, бажаючи, щоб Східні Церкви на території України і тогочасної Білорусі були повністю з’єднані із Святим Престолом. І це неймовірно». Він також додав, що можливість відправляти Божественну Літургію в обряді Української Греко-Католицької Церкви разом з латинськими єпископами Канади «була великим знаком єдності». Владика вказав на прекрасні взаємостосунки між східними й латинськими єпископами в Канаді як на приклад, «який можна було б наслідувати в будь-якій частині світу.»

Владика Давид Мотюк додав, що ця Служба Божа у візантійському обряді, під час якої греко-католицькі та римо-католицькі єпископи Західної Канади молилися за єдність християн, стала для нього одним із найвеличніших моментів цього візиту «ad Limina». Він сказав, що Папа Франциск нагадав єпископам, що «візит ad Limina є видимим знаком спілкування з єпископами у всьому світі, з Папою, та з іншими». Владика зазначив, що, іноді, «на парафії або в єпархії ми занурені в повсякденне життя нашої місцевої церкви». «Але ця подія була конкретним символом єдності Католицької Церкви в дії і, особливо, в молитві, – додав він. – Для мене це був чудовий момент».