Українські паломники зустрілися з настоятелем спільноти Taize
  • Пон, 14/07/2014 - 10:05

На запрошення бр. Алоїса, настоятеля спільноти Taize, у приміщеннях монастиря, 10 липня 2014р. відбулася зустріч з українською групою паломників. Як зазначає бр. Бенуа, настоятель спільноти хотів побачити очі молодих людей та почути їхнє серце.

Учасники групи поділились своїми враженнями від перебування у спільноті, зауваживши, що найглибше тут вони пережили спільну молитву усіх народів. «Я не часто ходжу вдома до церкви, бо відчуваю певний дискомфорт, а тут є простота у всьому: мене тут не оцінюють, немає критики, серед такої великої кількості різних людей відчуваю себе як в родині», - розповідає Ігор.

  У відповідь бр. Бенуа зауважив, що найважливіше для кожного у  Taize є звернути свою увагу на те, хто я є, а не на те, що ми маємо. Рівно ж він коротко розповів про засновника їхньої спільноти, бр. Роже, і про те, що в основі ідеї міжконфесійної молитви уітсіх народів світу є «різницею культур, мов, звичаїв збагатити одне одного і об’єднати навколо Христа».

Далі до учасників Майдану звернувся бр. Алоїс. Він розповів, що був в Україні і відчув її дух, тому дуже бажає побачити очі хлопців і почути їхнє серце та слово. Учасники Майдану висловились про солідарність та підтримку, яку вони повсякчас відчували на революції. Роман розповів про те, як старші люди вже похилого віку, котрі ніколи не були в Європі і не знають її, пожертвували 10.000 грн  своїх заощаджень, щоб бути солідарними з ідеєю молоді, яка, можливо, їм є не до кінця зрозумілою. Рівно ж «майданів ці» засвідчили велику молитовну та фінансову підтримку на офіційному рівні Церков багатьох конфесій.

Дякуючи учасникам зустрічі, бр. Алоїс акцентував на тому, що «Майдан має продовжуватись у Ваших серцях і Ви маєте знати, що у Вас є багато друзів в усіх країнах». Відтак запевнив українців у своїй та спільнотній тривалій молитовній підтримці.

Перебування у Taize, окрім спільної молитви, розважання над Святим Письмом, праці в групах, трапези, спілкування і прогулянок дає можливість познайомитись з літургійними обрядами інших країн. Щодня, вранці, окрім спільної молитви Taize, служиться Божественна Літургія у західному обряді. 10 липня у парафіяльному храмі Taize о. Тарас очолив Літургію у візантійському обряді, де були присутні представники РКЦ та Білоруської Православної Церкви Московського Патріархату.

Підсумком перебування у Taize стала тепла подяка усіх учасників прощі бр. Бенуа та с.  Єви  за радісне і мирне перебування у спільноті, про що наголосив о. Тарас, зауваживши, що «єдиним даром, який насправді є потрібний людині, - є дар Божого миру і тут, як я чув з відгуків учасників нашої групи, немало осіб пережили цей дар у своєму серці». Звертаючись до українців,  бр. Бенуа закликав «не тратити надії, яка має повсякчас жити у Ваших серцях».

Іванна Рижан

для «Фундації духовного відродження» ЛА