Українські писанки представили в Німеччині
  • Чтв, 07/03/2013 - 14:34

На запрошення президента Українського Дому в Дюссельдорфі Ірини Ястреб нещодавно відбулося відкриття виставки «Великодня писанка з України».

Виставку відкрито в німецькому Крефельді (федеральна земля Північний Рейн – Вестфалія). Увазі німецької аудиторії музей писанкового розпису з Коломиї представив понад тисячу писанок з усіх етнографічних регіонів України.

Твори систематизовано регіонально та за символікою, притаманною українській традиційній орнаментиці. Писанки класифіковано в мистецько оздоблених настінних вітринах-панно, що уможливлює найдоступніший огляд мініатюрного шедевру писанкового розпису.

Відкриттю виставки передували лекції з історії України та її культури, з якими перед багаточисельною аудиторією виступили президент Українського Дому у Дюссельдорфі Ірина Ястреб, представник Крефельдського «Карітасу» доктор Ларс Меєр та авторка цих рядків. На запрошення керівника «Карітасу» у Крефельді Крістофа Клітци присутні змогли взяти участь у майстер-класі з воскового розпису писанок, який провела відома в Україні дослідниця писанкарства, майстер писанки та автор популярного альбому «Українська писанка» Віра Манько зі Львова.

Завдяки просвітницькій праці сестри Вероніки з місцевого монастиря Студитів, на відкриття коломийської виставки з’їхалися всі цікаві з багатьох міст Німеччини. Серед українських видань на писанкову тематику, на виставці представлено й книжку згаданої монахині Вероніки «Писанки», яку вона видала тридцять років тому.

Варто зазначити, що у 2010 році наш Музей вже презентував українську культуру у музеї-скансені німецького міста Ліндлар.

Зацікавлення іноземців, зокрема німців, українською культурою, спонукає нас до пошуку новітніх методів популяризації національних надбань. Саме тому в цьому руслі розпочато співпрацю над довготривалим проектом з Українським Домом у Дюссельдорфі. Цьому сприяють і німецькі ЗМІ, широко інформуючи громадськість про українську виставку.

Приємним на вернісажі у Крефельді стало запрошення членом Парламенту Вернером Йостмеєром організувати у 2014 році аналогічну виставку в Парламенті Дюссельдорфа (земля Північний Рейн-Вестфалія).

Ярослава ТКАЧУК,
генеральний директор Національного музею народного мистецтва
Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського

Джерело: http://prostir.museum