Українським греко-католикам римо-католики в Італії передали в користування ще одну церкву
  • Срд, 12/10/2016 - 00:59

У неділю, 9 жовтня 2016 р., офіційно і урочисто з благословення Архиєпископа і Митрополита Салерно Луіджі Моретті було передано історичний Храм Святого Апостола Андрія для служіння і потреб українській громаді. Велика радість і щастя переповнювала всіх присутніх у цей день.

Св. Літургію очолив Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії Єпископ Діонісій Ляхович та Архієпископ і Митрополит Салерно Луіджі Моретті у співслужінні душпастирів з інших міст: о. Романа Кривого (м.Авеліно ) – координатора з душпастирства УГКЦ південного регіону Італії, о. Ігора Стуса (м. Помпеї), о. Ігора Данильчука (м. Казерта), о.Миколи Хом’яка (м.Капуа) і місцевого душпастиря  о.Івана Борина (м.Салерно).

Почесними гостями на даному святі були: Генеральний консул України в Неаполі Віктор Сергійович Гамоцький, Директор місцевої дієцезальної фундації «Мігрантес» Антоніо Боніфаччо, Голова Українсько-Італійської Асоціації Ольга Тарасюк, а також парафіяни з інших громад.

Під час проповіді Владика Діонісій висловив подяки та наголосив на єдність двох Церков різних обрядів, але однієї віри: «Дорогі отці-співслужителі, дорогі брати і сестри, перш за все дякую Архієпископові Салерно Монсеньйорові Луіджі Моретті та о. Івану Борину за цей гарний святковий день, що з ласки Божої наша громада одержала дарунок, храм для молитви. Дякую всім сусіднім громадам, які так численно приїхали до Салерно, щоб помолитись і співрадіти з цією громадою. Перед входом до храму мене вразила ікона, яку я побачив на ньому: обійми двох братів, апостолів Петра та Андрія. Сьогодні цей храм передано українській громаді. Це є чіткий знак обіймів та єдності між двома Церквами з різними обрядами, з різною національністю, але з тією самою вірою, тим самим Хрещенням, тією самою Євхаристією. Цей дар свідчить нам про дві сестринські Церкви - репрезентовані двома апостолами і братами: Святим Петром і Святим Андрієм».

На завершення щирі привітання для Єпископів і священиків лунали з уст дітей української школи Св. Володимира і Ольги. Опісля відбулося освячення води, мировання та нагородження почесними грамотами. На завершення відбувся святковий концерт, за участю вокальної групи «Калина», подружжя Леоніда та Алли Патлатнюків, бандуриста Моргоч Василя, маленької і чарівної  Софії  Стеценко.

Душпастир громади УГКЦ м.Салерно о.Іван Борин висловлює щиру подяку усім присутнім: Єпископам, священикам, гостям, асоціації, парафіянам, дітям, а також особливо всім хто фізично і матеріально допоміг в організації даного свята. Хай Бог благословить, а  Св. Апостол Андрій випросить щедрих і многих літ.