Українську протестантку винуватили в незаконній місіонерській діяльності в РФ
  • Срд, 28/09/2016 - 21:41

Застосування Закону Ярової по відношенню до проповідників стає приводом для детективних історій з погонями і стеженням. Так сталося в Кемерово, куди в гості до своїх одновірців в протестантську церкву в серпні 2016 року приїжджала громадянка України Ірина Тищенко, лідер сімейного та жіночого служіння в русі «Нове покоління» в Первомайську та Харкові. В результаті 14 вересня 2016 року вона була оштрафована на 30 тисяч рублів, а 27 вересня постанову про порушення справи про адміністративне правопорушення було винесено стосовно російського пастора церкви «Нове покоління» Андрія Матюжова, у якого Ірина Тищенко виступала на зборах. І пастора Матюжова, і проповідника Тищенко звинуватили в незаконній місіонерській діяльності, повідомляє CNL.

Формально віруючим християнської церкви в Кемеровській області не було чого побоюватися. Громадянам України не треба отримувати візу, а значить, візовий режим Ірина Тищенко порушити не могла. Вона приїжджала в гості до дружніх церков і не збиралася брати участь в гучних публічних заходах по наверненню на християнство незнайомих людей. Однак, оскільки, члени церкви знають своїх віруючих, то вони відразу відчули пильну увагу до своїх громад з боку незнайомців.

Все почалося з зборів протестантської громади «Нове покоління» в Новокузнецьку. Ірина Тищенко відзначала в інтерв'ю автору, що на новокузнецьких зборах були помічені люди з телефонами, які знімали те, що відбувається на відео, а міліція ховалася в кущах неподалік. В результаті Тищенко прийняла рішення не виступати на цих зборах взагалі. Потім Тищенко приїжджала в Ленінськ-Кузнецький, де також не проводилося якихось зборів, але віруючі помітили за собою погоню і стеження навколо церкви.

Правоохоронні органи, поліція і явно не тільки органи внутрішніх справ, вирішили провести показове затримання громадянки України в Кемерово в церкві «Нове покоління» Андрія Матюжова. Богослужіння в церкві було відкритим, так що там могли бути присутніми незнайомі люди, а Ірина Тищенко публічно вітала дружину Матюжова з днем народження. Коли після служіння до приміщення, де воно проводилося приїхали поліція і інші служби, то пастор Андрій Матюжов взяв на себе сміливість і не пустив на поріг поліцейських (швидше за все, за це пастора також намагаються притягти до відповідальності). Представники різних органів не наважилися вломлюватися в приватне помешкання. Але на цьому історія не закінчилася - о 3 годині ночі Ірину Тищенко зняли з машини на посту ДПС, пред'явили їй звинувачення і склали протокол, і відпустили в Україну. Рішення оштрафувати Тищенко було винесено 14 вересня без її присутності.

У постанові Заводського районного суду м Кемерово від 14 вересня 2016 року йдеться, що у Тищенко не було дозволу на місіонерську діяльність від церкви «Нове покоління». Однак церква незареєстрована і не повідомляла про своє існування в якості групи, а значить і не могла видати такого дозволу. Відповідно до букви закону, церква «Нове покоління» м Кемерово не є групою, яка повинна видавати дозволи, а громадянка України сповідувала свою віру, грунтуючись на Конституції Росії (ст.28). Але суд у відсутності обвинуваченої прийняв пояснення свідка Акіняєва, який не є членом даного релігійного об'єднання, на збори прийшов нібито з цікавості і при цьому здійснював відеозйомку. Природно, Акіняєв добровільно віддав відеозапис поліції. За один день було зроблено лінгвістичне дослідження, яке підтвердило, що слова, які говорила Тищенко, відносяться до жанру проповіді. У постанові також зазначено, що проводилися оперативно-розшукові заходи «Спостереження», тому віруючі не помилилися, коли подумали, що за ними стежать з самого моменту приїзду громадянки України в Кемеровську область. Той самий Акіняєв, який і проводив оперативний відеозапис підтвердив, що він є тією особою, яка незаконно залучалася до діяльності релігійного об'єднання. Тобто людина, яка допомогла поліції і іншим службам з відеозаписом, одночасно піддавала себе «небезпеці» і піддавалася місіонерському впливу. На його свідченнях фактично і було побудовано звинувачення про проповіді серед тих, хто не є членом або учасником даного релігійного об'єднання.

Українська справа в Кемерово є вже другою справою щодо незаконної місіонерської діяльності, де фігурує п'ятидесятницька церква «Нове покоління». Перша справа було Марій Ел, де пастора оштрафували за привітання на сільському святі. Ірина Тищенко є дружиною лідера об'єднання церков «Нове покоління» України Андрія Тищенко, якому заборонений в'їзд в Росію. Хоч би якими були претензії поліції до «Нового покоління», яке асоціюється з підтримкою «помаранчевої» революції і Майдану, застосування Закону Ярової є абсолютно політичним, а справи створюються штучно самими органами поліції та іншими службами. Наприклад, пастора групи п'ятидесятників в Твері «Посольство Христа» громадянина республіки Гана Е. Туа оштрафували на 50 тисяч 1 серпня 2016 року, але справа в тому, що про збори африканських студентів ніхто не знав, оскільки вони не займалися місією. Але в тексті постанови про товариських африканців зазначено, звідки інформація - це оперативна довідка про їх релігійної групи з Управління ФСБ, яка була надана в суд. Виходить, що до звичайних громадян ніяка «незаконна проповідь» навіть не доходить