Ульф Екман: Протестантський розкол у Швеції залишається відкритою раною
  • Втр, 01/11/2016 - 13:51

Колишній пастор шведської п’ятидсятницької мегацеркви «Слово життя», а нині відомий католик Ульф Екман на шпальтах «Catholic Herald» коментує візит Святішого Отця Франциска до Швеції.

Як зазначає п. Екман, хоча цього не прийнято у Швеції говорити, проте, Швеція – глибоко протестантська нація, яка і далі з підозрінням дивиться на Католицьку Церкву. В найкращому випадку на Католицьку Церкву у Швеції дивляться як на екзотичний елемент, іммігрантського характеру, в найгіршому, як на підступну небезпеку для секуляристського суспільства та протестантизму.

Кілька гучних наверненнь інтелектуалів та священиків з протестантизму в католицтво показує тягу так званої Високої церкви до католицтва. Проте, навернення спільноти «Berget», яка роками мала вплив на шведське суспільство через духовні онови і широко розбудовану мережу, в католицтво викликало гостре засудження з боку лютеранської спільноти, а особливо від провідницію лютеранської церкви в Швеції Ант'є Якелен.

На думку Ульфа Екмана, протестантський розкол і надалі залишається відкритою раною і стигмою у Швеції. Так на початку шведські протестанти вимагали, щоб Папа не відпраляв Месу в Швеції, оскільки, на їхню думку, це розколе шведське суспільство. Але в останній момент лютерани відмовились від цієї своєї вимоги. У той же ж час консервативні кола шведського суспільства висловили побоювання, що певні кола докладуть зусиль, щоб використати візит Папи у Швецію для пропаганди ліберальних ідей серед шведських християн.

Проте, Ульф Екман висловив сподівання, що візит Папи у Швецію наблизить протестантів до Церкви.