«UΛ:Перший» до ювілею митрополита Шептицького
  • Суб, 25/07/2015 - 10:52

Смирення й непоступливість поєдналися у його вдачі. Митрополит Андрей Шептицький, предстоятель Української Греко-Католицької Церкви, Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський, меценат, дипломат, богослов і врешті чоловік, знайомством чи хоча б зустріччю мимохідь з яким пишалися не тільки українці, а й закордонна еліта.

Людина з бездоганним міжнародним авторитетом, він витримав кілька арештів, які не завадили митрополитові смиренно проповідувати, підтримувати освіту й науку, відстоювати право кожного на релігійне самовизначення. Потомок знатного роду Шептицьких та спадкоємець однієї з найбагатших родин Галичини, він відмовився від статків заради покликання. Місіонерський шлях Андрея Шептицького можна виміряти тисячами кілометрів візитів до Канади, США, Бразилії, Аргентини.

Йому по праву належить титул Народного Посла, отриманий від тодішнього американського президента Воррена Г. Гардінга, і не менш почесний – «батько сиріт», за те, що допомагав їм після Першої світової війни.

Митрополит Шептицький хотів зробити богослужіння максимально доступними для всіх – так Церква заговорила українською. За наближеність до людей, за те, що допомагав всупереч різним окупаційним владам та часто на шкоду самому собі, його називають «українським Мойсеєм». А сам владика вважав, що мудрість життя – це любити те, що направду є добром.

Цього року не лише українська, а й світова релігійна спільнота відзначає 150-річчя з дня народження без перебільшення великої людини. Також нещодавно Папа Римський Франциск затвердив документ, який наблизив визнання Андрея Шептицького блаженним.

До 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького UΛ:Перший підготував спеціальний ефір.

Так, у суботу, 25 липня, на телеканалі розпочнеться показ міжпрограмних роликів про митрополита Андрея Шептицького. Кожен з роликів, тривалістю в одну хвилину, присвячений окремій темі. Це короткі історії про те як людина, яка дала обітницю убогості, поклала усі свої скарби на благо інших людей – опікувався відкриттям лікарень, музеїв та заповідників, а також вболівав за добробут і здоров’я звичайних людей. Виготовила відеоролики творча група «Живого.ТБ».

У неділю, 26 липня, о 15:25, UΛ:Перший покаже автобіографічну стрічку українських кінематографістів про митрополита Андрея Шептицького «Владика Андрей». Це непересічна історія про боротьбу світла і темряви у душі людини, про найсвітліше кохання на землі, про зраду і каяття та справжній духовний подвиг. Це історія життя однієї з наймасштабніших фігур української історії, яку знає і поважає увесь світ. Фільм про митрополита Андрея Шептицього був знятий на кіностудії імені Олександра Довженка режисером Олександром Янчуком за сценарієм Миколи Шияна.

У середу, 29 липня, о 18:50 в ефірі UΛ:Першого – спеціальний проект до 150-річчя від дня народження Андрея Шептицього. У Радянському Союзі митрополита вважали колабораціоністом, який співпрацює із фашистським режимом, у той час, як він просто намагався врятувати якомога більше людських життів і душ. Андрей Шептицький був єдиним католицьким ієрархом у Європі, який відкрито виступив проти вбивства євреїв і Голокосту.

Про те, що зробило митрополита Андрея Шептицького справжнім патріотом і прикладом духовного лідерства для усього світу, про секрети завоювання довіри українців і усі найбільш суперечливі моменти біографії говоритимуть Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, український правозахисник, публіцист, релігієзнавець, член-засновник Української Гельсінської групи, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович, перший заступник генерального директора Музею історії Києва Тетяна Костенко, доктор соціальної економіки, доцент Папського Григоріанського університету (Рим) Зиновій Свереда і професор Варшавського університету та Києво-Могилянської академії Ольга Гнатюк. Модератором дискусії виступить історик, радник керівника Українського інституту гнаціональної пам’яті Олександр Зінченко.

1tv.com.ua