«Unbroken»: Глава УГКЦ благословив у Києві початок «спільної справи незламного народу»
  • Пон, 16/01/2023 - 15:43

14 січня 2023 року в Києві презентували екосистему «Unbroken» («Незламні») — національний центр лікування, протезування та реабілітації. Захід розпочався з молитви-благословення, яку в соборі Святої Софії очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Цю подію Глава УГКЦ назвав історичною.

«Сьогодні в цьому давньому храмі, матерньому соборі всіх Українських Церков Київського християнства, Святій Софії Київській відбувається особлива історична подія. У часі війни, переживши сьогодні зранку [14 січня] в Києві чергову ракетну атаку, ми тут, у центрі нашого духовного й історичного досвіду будівництва народу і держави, представляємо перед Боже обличчя початок дуже особливої, святої справи», — сказав він після молитви.

Національний реабілітаційний центр «Незламні» Блаженніший Святослав назвав «спільною справою дуже багатьох людей, спільною справою незламного народу», і наголосив, що секрет незламності українців, який сьогодні шукає увесь світ, полягає в єдності, — єдності між собою і єдності України з Богом-Творцем.

За словами Глави Церкви, справа зцілення ран війни сьогодні об’єднує усіх, а Цілителем ран душ і тіл українців є Господь Бог. «Це Він [Господь] посилає свою Божественну премудрість у серця наших лікарів, винахідників різних сучасних матеріалів. Це Він надихає наш народ на найкращі, найблагородніші вчинки. Це Божественна мудрість збирає довкола цієї святої справи жертводавців, наших друзів і партнерів», — пояснив Предстоятель.

Справа лікування ран війни багатостраждального українського народу стане викликом на десятиліття, вважає Блаженніший Святослав.

Вітаючи учасників презентації екосистеми «Unbroken» у соборі Святої Софії, Глава УГКЦ подякував усім, хто спричинився до започаткування цієї справи, і запевнив, що Українська Греко-Католицька Церква поряд з іншими Церквами й релігійними спільнотами України, громадськими організаціями, державою і доброчинцями з усього світу активно співпрацюватиме в реалізації цього проєкту.

«Нехай цей центр незламності стане пілотним проєктом, який потім перейматимуть в інших містах нашої Батьківщини. Бо це справа, яку ми лише розпочинаємо. Думаю, лише Господь Бог у своїй вічній премудрості бачить її плоди. Я б так хотів, щоб найкращі можливості, ресурси для відновлення наших незламних воїнів були доступні всім тих, хто цього потребує, зокрема в Україні, щоб ми не мусіли відправляти наших героїв на лікування і реабілітацію за кордон. Я переконаний, що весь світ приїжджатиме до України переймати цей дорогоцінний досвід», — зазначив Блаженніший Святослав.

Своє слово Глава УГКЦ завершив молитовним закликом: «Боже, благослови Україну! Боже, благослови наш багатостраждальний народ! Дай нам перемогу над цим несправедливим окупантом і агресором, щоби він більше не ранив тіло нашого народу. Боже, дай усім нам мудрості, сили, відваги і незламності, щоб лікувати ті рани, які ми сьогодні носимо на нашому тілі! Боже, благослови Україну Твоїм справедливим, небесним миром, який є і буде перемогою нашої Батьківщини в цій непростій, але справедливій справі! Боже, благослови наших воїнів і наше військо, бо Ти є наша сила і джерело нашої незламності! Амінь».

 
 

Участь у молитві взяли Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, міський голова Львова Андрій Садовий, лікарі, воїни, представники Церков і громадських організацій, лідери українського громадянського суспільства.

На закінчення львівський хор «Дударик», який супроводжував своїм співом молитву, виконав кілька українських колядок і духовний гімн України «Боже, великий, єдиний».

Довідка

Національний реабілітаційний центр «Незламні» («Unbroken») — це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Серед напрямів роботи центру — реконструктивна хірургія, ортопедія і протезування. Людям не лише встановлюють протези, їх тут і виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією. Усю медичну допомогу люди отримують безкоштовно. Національний реабілітаційний центр «Незламні» працює на базі Першого медоб’єднання Львова — найбільшої медичної установи України, до якої входять дві дорослі лікарні та дитяча. Місія центру — рятувати, протезувати та реабілітувати українців в Україні.

Департамент інформації УГКЦ