Унікальна знахідка в Єрусалимі: древній римський театр поблизу Стіни Плачу
  • Пон, 16/10/2017 - 21:25

В ході розкопок біля Західної стіни Храму в Старому місті Єрусалиму, що проводяться Управлінням старожитностей за участю добровольців, були знайдені фрагменти конструкції стародавнього римського театру. Археологи датують цю знахідку II століттям.

Величезні камені, які 1800-1900 років назад становили фундамент і стіни театру, були виявлені на глибині близько восьми метрів неподалік від так званої "Арки Вілсона".

Ця знахідка підтверджує давні тексти, в яких згадувався римський театр близько Храмової гори.

Про будівництво римських театрів в Єрусалимі писав в I столітті Йосип Флавій. У II столітті на місці зруйнованого храму при створенні римської колонії Елія Капітоліна, як випливає з історичних хронік, було побудовано ще кілька таких театрів. Але археологи до недавнього часу не знаходили підтверджень цих відомостей.

За оцінкою вчених, виявлений близько Стіни Плачу театр вміщував до 200 глядачів. За розмірами він значно поступається відомим римським театрам в Кейсарії, Бейт-Шеан або Бейт-Гуврін. Однак єрусалимський театр є унікальною знахідкою, що представляє винятковий інтерес для дослідників

Судячи з структури, єрусалимський театр належав до типу Odeon (зал для проведення співочих і музичних змагань) або Bouleuterion (зал для зборів міської ради, в даному випадку ради колонії Елія Капітоліна).

Вчені, які вивчають цю знахідку, прийшли до парадоксального висновку: знайдений театр, судячи з усього, ніколи не використовувався - він був добудований або майже добудований, але не "введений в експлуатацію", повідомляє прес-служба Управління старовини. Причиною, як вважають дослідники, могла бути якась значуща історична подія - наприклад, повстання Бар-Кохби (132-136 роки).

Крім будівлі театру, біля "Арки Вілсона" знайдено безліч керамічних посудин, монет, фрагментів скульптур і т.д. При проведенні робіт тут використовуються сучасні мікроархеологічні методи досліджень.