Унікальні фрески знайшли в аудиторії Франкового університету
  • Втр, 26/07/2016 - 22:12

В одній з аудиторій географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, що на вулиці Дорошенка 41, виявили оригінальні настінні розписи.

Як розповів кореспонденту Leopolis.news декан географічного факультету ЛНУ Володимир Біланюк, розписи на стелі в аудиторії віднайшли під час ремонту. До 1939 року в теперішніх приміщеннях факультету знаходилась Греко-католицька Богословська академія. Її першим ректором став Йосип Сліпий. Радянська влада у 1939 році академію закрила, а розписи швидше всього були просто замальовані. Довгі роки про них нічого не було відомо.

fresk«За оцінками фахівців віднайдений фрагмент розпису належить пензлю відомого художника Петра Холодного. Він був одним із засновників в образотворчому мистецтві 20-х років минулого століття українського національного стилю, який отримав назву «неовізантинізму». На частинці фрески, що ми віднайшли в одній з аудиторій факультету, зображено голуба, який є символом сходження Святого Духа. З цього малюнка віє неймовірною енергетикою. Це дійсно, як кажуть, намолене місце. Я впевнений, що подібні розписи є й інших навчальних приміщеннях. В шостій аудиторії, що на першому поверсі, до війни була семінарська капличка. Там точно повинні бути розписи», –  розповідає Володимир Біланюк.

На жаль, в університету немає коштів на проведення відповідних дослідницьких робіт із відкриття нових розписів. Та й для цього потрібні кваліфіковані майстри-реставратори.

«Багато було бажаючих допомогти факультету із цими роботами. Але попіарившись на обіцянках, вони всі кудись позникали», – бідкається декан.

Тому живопис 30-років Греко-католицької академії, стіни якої пам’ятають дух Андрея Шептицького та Йосипа Сліпого, і надалі ховається під грубим шаром радянської штукатурки.