Унікальну колекцію українських ікон на склі відтепер можна побачити в УКУ
  • Пон, 18/02/2013 - 13:14

В Українському католицькому університеті відкрили виставку старовинних гуцульських та покутських ікон на склі, які Університетові подарував відомий український колекціонер Іван Гречко. Перші 50 експонатів стануть основою для майбутнього музею УКУ. Це найбільша колекція українських ікон на склі середини 19 – початку 20 ст.

Як зізнався Іван Гречко, його мрією було те, щоб колекція ікон залишалася цілісною, і кожен міг би прийти і побачити їх, помолитися перед іконами. Тому після довгих роздумів колекціонер вирішив передати їх для музею УКУ. «Щасливий день для мене нині випав. Бо я цілий вік мав якусь таку духовну пригоду з того приводу, як збирав ті речі. Тепер найщасливіший момент у моєму житті, бо я можу комусь це передати. Бо як Церква є вічна, так і те мистецтво, яке Церкві служить, і во Славу Божу є створене – воно все є при Церкві», – поділився своїми переживаннями під час відкриття експозиції Іван Гречко.

Своє відчуття радості від такого дарунку та слова подяки Іванові Гречкові  висловив владика Борис (Ґудзяк): «Сьогодні для мене також радісний і зворушливий момент. Бо те, що могло загинути – збереглося, і воно в Університеті буде навчати багатьох. Перед нами є колекція, яка фіксує як наші прадіди без особливих можливостей створили цілий жанр, у якому є колір, життя, радість і смуток, а передовсім в ньому є Слава Божа і гідність людини. Тому від імені Університету прийміть вдячність за Ваш труд цілого життя у збиранні та зберіганні цієї колекції, за вашу довіру. Бо нема більшої довіри, коли ти свій життєвий скарб комусь передаєш. Я надіюся, що ми і наші нащадки в Університеті будуть гідні цієї довіри», – звернувся до колекціонера Івана Гречка владика Борис.

Усі охочі можуть оглянути експозицію у 106 аудиторії корпусу філософсько-богословського факультету. Після відкриття багатофункційного будинку в університетському містечку УКУ, що на вул. Стрийській, її перенесуть туди. Як запевнив проректор УКУ о. д-р Богдан Прах, Університет зробить все можливе для зберігання та розширення цієї експозиції.

«Я знаю скільки любові до кожної ікони Ви виливали зі свого серця, як тішилися кожною іконою, яку знайшли. Тому я усвідомлюю, що ці речі потребують належного зберігання у відповідних умовах. Я докладу усіх зусиль, аби ці ікони мали відповідне місце в Університеті, – зазначив о. Богдан Прах. – Важливо і те, що молоді науковці отримають можливість не тільки подивитися на ці експонати, а й досліджувати їх».

Символічним моментом передання цієї експозиції стало те, що 100 років тому, у 1913 році, митрополит Андрей Шептицький також передав в дар українському народові свою приватну колекцію, яка розпочиналась зі збирання стародавніх українських ікон та речей сакрального мистецтва, а згодом стала основою тепер уже Національного музею у Львові.

Прес-служба УКУ