УПЦ МП закликають чітко висловитися щодо російської агресії
  • Срд, 18/02/2015 - 18:41

Українська православна церква Московського патріархату має висловити чітку позицію щодо російської агресії проти України та фактів співпраці представників РПЦ із терористами.

На цьому наголосив професор-релігієзнавець Олександр Саган під час "круглого столу" в Укрінформі, присвяченого шляхам єднання української церкви, передає кореспондент агентства.

"В умовах війни найбільше питань до УПЦ, яка канонічно належить до Московського патріархату. Ніщо не перешкоджає цій церкві чітко висловити свою позицію до агресії з боку московського війська і московської ідеологічної машини. Є чіткі факти співпраці церкви із сепаратистами, є висвячення "президента ДНР", є багато інших фактів, які потребують чіткої оцінки з боку церкви. Де чіткі заяви із засудженням? Церква мовчить. Коли вона буде давати на це відповідь, буде зовсім інша ситуація", - підкреслив Саган.

Він додав, що церква покликана покращувати моральний стан суспільства, а наразі до самої УПЦ МП є питання щодо її морального стану.

За словами протоієрея УПЦ КП Віталія Ейсмонта, авторитет УПЦ МП в Україні помітно падає.

"Він падає у зв'язку з хоч і не прямою, але явною підтримкою російської агресії, що виявляється в огульних проповідях "Русского мира" з амвонів багатьох храмів, у відкритій пропаганді відмови від мобілізації у час війни, у відкритій підтримці т.зв. ополченців - тобто терористів, серед яких і найманці з Росії, ну і звичайно у поминанні Патріарха Кіріла, який фактично і благословив цю війну. Священноначаліє УПЦ удає, що в цьому нема нічого страшного, і ніхто з архієреїв проти цього не обурюється. Лише два священики висловили своє обурення, написавши звернення до предстоятеля УПЦ", - підкреслив він.