Упокоївся кардинал Насралла Бутрос Сфеїр колишній Глава Маронітської Церкви
  • Пон, 13/05/2019 - 16:22

З його відходом Маронітська Церква прощається з однією з видатних постатей непростого періоду в історії Лівану останніх десятиріч.

В неділю, 12 травня 2019 р., перестало битися серце Блаженнішого Насралли Бутроса кардинала Сфеїра, вислуженого Антіохійського Патріарха Маронітської Католицької Церкви. Через три дні йому б виповнилося 99 років.

Життєвий шлях

Кардинал Сфеїр народився 15 травня 1920 року в центральному Лівані. Після навчання в семінарії Святого Маруна Ґезирі та в семінарії Святого Йосифа в Бейруті, 7 травня 1950 року отримав ієрейські свячення. Займався викладацькою діяльністю в коледжі Отців Марістів. У 1961 року був призначений Генеральним Вікарієм Патріархії, отримавши єпископські свячення з рук тодішнього патріарха Булоса Бутроса кардинала Меучі.

На чолі Маронітської Церкви

В розпал громадянської війни в Лівані, 19 квітня 1986 року, був обраний 76-м Антіохійським Патріархом Маронітської Католицької Церкви, отримавши 7 травня «Ecclesiastica Communio» (церковне сопричастя) від Єпископа Риму. Очоливши Церкву в непростий історичний період, відіграв важливу роль у вирішенні громадянського конфлікту, закликаючи до порозуміння та здорового глузду. У своїх проповідях та статтях представив бачення того, як Ліван може здобути майбутнє свободи й процвітання, часто висловлювався проти соціальної та політичної несправедливості на користь бідних і знедолених.

Під час консисторії 26 листопада 1994 року святий Іван Павло ІІ ввів Блаженнішого Насраллу Бутроса Сфеїра до Колегії Кардиналів, але у конклаві він участі не брав, оскільки досягнувши 2000 року 80-річчя, втратив на це право. Крім головування над Синодом Маронітської Католицької Церкви, очолював також Раду Католицьких Патріархів Сходу, був членом Конгрегації Східних Церков. На 91-му році життя, 26 лютого 2011 року, зрікся уряду Глави Маронітської Церкви.

Колегія Кардиналів станом на сьогодні

З відходом до вічності кардинала Сфеїра Колегія Кардиналів складається з 221 кардинала, 120 з яких – з правом участі в конклаві.