Упокоївся кардинал Ренато Корті. Папа: Захоплений проповідник Євангелія
  • Втр, 12/05/2020 - 17:46

У Ро на півночі Італії відійшов до вічності кардинал Ренато Корті, проповідник реколекцій для Івана Павла ІІ й автор роздумів на Хресну дорогу в Колізеї під проводом Папи.

У вівторок, 12 травня 2020 р., в колегії Облатів святих Амброзія та Карла, на 85-му році життя перестало битися серце кардинала Ренато Корті, вислуженого єпископа Новари. До Колегії Кардиналів його, вже 80-річного, ввів Папа Франциск під час консисторії 2016 року, рік перед тим доручивши приготувати роздуми на Хресну дорогу в Колізеї. Відомий проповідник був також проповідником останніх духовних вправ для Папи та Римської Курії, в яких брав участь святий Іван Павло ІІ під час великого посту 2005 року.

Після його відходу до вічності Колегія Кардиналів нараховує 222 члени, з яких 122 виборці та 100 тих, які вже досягли 80-річчя.

Співчуття Папи Франциска

У телеграмі, надісланій на ім’я теперішнього єпископа Новари Джуліо Брамбілли, Папа Франциск складає свої щирі співчуття всій дієцезальній спільноті, родині покійного і всім, хто його знав і шанував, згадуючи про нього як про брата, «що служив Господу Ісусові та Церкві зі зразковою посвятою та делікатністю духа».

«З вдячністю згадую про його насичене духовне й душпастирське служіння, виконуване не щадячи сил, більше того, повністю згоряючи задля Євангелія, спочатку в рідній Міланській архидієцезії, зокрема, в сфері формування семінаристів і священиків і як генеральний вікарій, а пізніше – протягом тривалих років як лагідний і мудрий пастир Новарської Церкви. Згадую про його непідробну любов до місії і до служіння проповідництва, звершуваного з великодушністю, в усьому керуючись захопливим прагненням передавати Христове Євангеліє», – пише Святіший Отець, підносячи молитву за те, щоб Господь прийняв Свого невтомного слугу в Небесному Єрусалимі.

Життя, віддане Богові

Як розповідають ті, хто доглядав покійного протягом останнього етапу життя, він віддав духа в глибокому спокої, яким відзначався до останньої миті, також і протягом останніх місяців, позначених стражданнями від недуги. Він переставився у простій келії в колегії, в якій оселився після завершення архипастирського служіння в Новарській дієцезії. Співмешканці називали його «кардиналом-захристіянином», адже він радо приготовляв все необхідне для служіння Святої Меси в колегійній каплиці.

Ренато Корті народився 1 березня 1936 року в Ґалб’яте в Міланській архидієцезії. Після навчання у малій та вищій духовній семінарії, 1959 року прийняв пресвітерське рукоположення з рук архиєпископа Джованні Баттісти Монтіні, майбутнього Папи Павла VI. Отець Ренато виконував різні душпастирські обов’язки, був вихователем у католицькій школі та духівником у семінарії. Після призначення 1980 року Генеральним Вікарієм Міланської архидієцезії, розпочав 10-річчя близької співпраці з кардиналом Карлом Мартіні, ставши 1981 року єпископом-помічником. У грудні 1990 року святий Іван Павло ІІ призначив єпископа Корті Ординарієм Новари, й у цій дієцезії він прослужив аж до свого 75-річчя в 2011 році. Від 2005 по 2015 рік був Віце-Президентом Італійської Єпископської Конференції.