Упокоївся в Господі Глава Вірменської Католицької Церкви патріарх Нерсес Бедрос ХІХ
  • Чтв, 25/06/2015 - 20:59

Папа Франциск надіслав телеграму співчуття Синодові та всім вірним Вірменської католицької Церкви з приводу смерті Глави Вірмено-Католицької Церкви патріарха Кілікійського Нерсеса Бедроса ХІХ. Він народився 1940 року в Каїрі, а відійшов по вічну нагороду 25 червня 2015 року в Бейруті (Ліван).

Святіший Отець із великим хвилюванням прийняв повідомлення про несподіваний упокій блаженнішого Нерсеса Бедроса ХІХ, згадуючи тісну співпрацю, пов’язану з недавнім проголошенням Учителем Вселенської Церкви святого Григорія Нарекацького. Папа назвав покійного патріарха «відданим пастирем громади, яку він очолював, що трудився, не покладаючи рук, спочатку як священик, а потім як єпископ та патріарх, з вірою і ревністю виконуючи свої служіння». Святіший Отець, приєднуючись до молитов за упокій Глави Вірменської католицької Церкви, уділив Апостольське благословення єпископам, священикам та вірним Кілікійського патріархату та родині покійного.

Останній раз блаженніший Нерсес Бедрос ХІХ співслужив у Ватикані під час Святої Меси, яку 12 квітня 2015 р., в базиліці Святого Петра очолював Папа Франциск. Євхаристійне богослуження, під час якого урочисто проголошено вірменського святого Григорія Нарекацького Учителем Вселенської Церкви було приурочене поминанню жертв винищення та депортації вірменів у Османській імперії з нагоди 100-річчя цих трагічних подій.

Вірмени-католики перебувають у єдності з Папою та визнають його владу від половини ХVІІ сторіччя. Унію з Римом підтверджено багато разів і в численних місцях. Щоб підкреслити зв’язки, які їх лучать із Святим Престолом, кожен патріарх додає до свого імені, яке носив перед вибором, також і ім’я Петро – Бедрос вірменською мовою. Вірменська католицька Церква налічує коло 360 000 вірних.