Упродовж останніх 25 років на наших очах відбулося чудо воскресіння Церкви й України", - владика Ярослав Приріз
  • Втр, 24/06/2014 - 16:11

За останні 25 років Бог здійснив чудо воскресіння Церкви та України. Про це 22 червня сказав під час проповіді владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у трускавецькому храмі св. Миколая Чудотворця, де священики та вірні Трускавецького деканату зібрались на подячну Літургію з нагоди 25-літнього ювілею виходу з підпілля Української греко-католицької Церкви.

"Понад 40 років свого існування УГКЦ провела в катакомбах радянського режиму, а цей ювілей - це нагода з глибини серця благодарити Господа за наших батьків, за їхню віру, за любов до Бога, Церкви та свого народу", - наголосив Самбірсько-Дрогобицький єпископ.

За його словами, впродовж ювілейного року Церква по-особливому вшановує ісповідників та мучеників, які стали духовним фундаментом свободи Церкви і відновленням Української держави. "Дякуємо Господеві за тисячі страстотерпців і ісповідників, які прийняли смерть, переслідування з любові до Бога, Церкви та ближніх", - додав владика Ярослав. У 1913 році, коли Церква відзначала ювілей 1600-ліття Медіолянського едикту імператора Костянтина, Митрополит Андрей Шептицький такими словами охарактеризував значення подвигу мучеників: «Окроплена кров’ю мучеників, Церква набуває свободу віддавати Богові прилюдну і всенародну славу».

На думку владики Ярослава, 25-літній ювілей легалізації УГКЦ ставить перед Церквою нові завдання: дослідження невідомих сторінок історії «Катакомбної Церкви», праця над відтворенням життя ісповідників віри і по можливості віднайдення їхніх могил, написання мартирологу та вшанування їх пам’яті через проголошення святими.

Після завершення Літургії владика Ярослав подякував о. Петру Івасівці (декану Трускавецькому) за організацію святкування 25-ліття легалізації УГКЦ у Трускавецькому деканаті. "Дякую сьогодні Богові за всіх Вас, дорогі співбрати у священстві, улюблені брати і сестри, за Вашу любов і відданість рідній Церкві. Саме завдяки Вашому подвигу і вірності наша Церква встояла, коли Христові вороги різними способами намагалися її знищити, а згодом виходила з катакомб, процвітала і розвивалася", - подякував присутнім єпископ.

Додамо, що ювілейні святкування продовжились урочистою академією в Палаці культури ім. Т. Шевченка м. Трускавця. Музичні твори виконав Львівський народний хор «Трембіта». Історичну ретроспективу та майбутнє УГКЦ накреслив у своїй доповіді о. Мирон Бендик, ректор Дрогобицької духовної семінарії.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії