Урочисте відзначення 10 років служіння Сестер Василіянок у м. Перечині
  • Суб, 09/12/2017 - 10:29

8 грудні 2017 р., в Каплиці Св. Папи Климента, в день памʼяті цього священномученика, відбулося урочисте відзначення 10-ти років служіння Сестер Чину Св. Василія Великого у м. Перечині, Закарпатської обл., які провадять тут дитячий садок та своє монаше служіння.

З цієї нагоди, святкову Архієрейську Божественну Літургію очолив Преосвященний Владика Ніл Лущак ЧБМ – Єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії.

З Єпископом співслужили Отці Василіяни: Протоігумен Провінції Св. Миколая в Україні – Впр. о. Андрій Белеканич ЧСВВ, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні – Впр. о. Йоан Школик ЧСВВ, Настоятель Боронявського монастиря – о. Тарас Іванина ЧСВВ, Адміністратор василіянської парафії у с. Малому Березному – о. Лука Буняк ЧСВВ та ієромонах Мукачівського монастиря – о. Еміліян Гавей ЧСВВ.

Також Літургію співслужили священнослужителі Перечинського деканату: Декан – о. Мирослав Рябінчак, Сотрудник перечинської парафії – о. Михайло Микуланинець та о. Андрій Долинич.

Участь в Літургії взяли численні Сестри Василіянки Провінції Пресвятої Тройці в Україні, Провінційна Настоятелька Мати Даниїла Винник ЧСВВ та Настоятелька перечинської спільноти Впр. с. Партенія Школик ЧСВВ.

У своєму пастирському слові, Владика Ніл привітав отців співслужителів та сестер Василіянок на чолі з їхньою Провінційною настоятелькою, подякувавши монахиням за те важливе служіння, яке вони здійснюють у цьому місті протягом вже десяти років.

Також Владика пригадав життєпис Св. Священномученика Папи Климента, що є покровителем цієї каплиці та дитячого садка, який провадять Сестри. В цей день вшанування Св. Папи Климента, Єпископ зацитував його слова, скеровані до християнської спільноти в Коринті: «Хто з тих, що перебували у вас деякий час, не досвідчив вашої шляхетності та сталості вашої віри?! Хто з тих, що перебували у вас, не подивляв вашої розважності та Христової доброти і вашої побожності?! День і ніч ви боролися за цілу спільноту братів, щоб Бог через своє милосердя і співчуття забажав спасти повне число вибраних.»

Ось так і ми, – наголосив Владика, – з вчорашнього до сьогоднішнього вечора, теж молитовно боремося на заклик цілої Католицької Церкви в Україні, щоб скінчилася війна, щоб настав мир, якого ми так прагнемо. Адже та війна, яка триває зараз в Україні, є страшною раною для нашого народу.

Владика Ніл закликав присутніх жертвувати цю Божественну Літургію за мир в Україні, «заносячи до престолу Всевишнього сльози і біль рідного народу, благаючи в Господа визволення від напасників, захисту і допомоги для тих, хто страждає, вічного спокою для загиблих», – згідно заклику Католицьких єпископів України на 7-8 грудня. Адже «Із сердець мільйонів наших співвітчизників до неба лине крик-благання про Боже змилування і про довгоочікуваний мир».

В нашому сьогоднішньому світі, – продовжив Єпископ, – дуже бракує миру і поєднання. Тому ми в цей день складаємо теж Богові подяку за те свідчення, яке у цьому місці дають Сестри Василіянки, виховуючи тут дітей у християнському дусі і в дусі передавання віри. Адже з одного боку ми маємо страшну рану спричинену війною, а з іншого боку – маємо безбожність. Тому нам потрібно багато молитися і передавати нашим дітям віру та виховувати їх у Слові Божому та в житті Святими Тайнами. І якраз цьому посвячують себе тут наші Сестри.

Після Літургії, Перечинський Декан о. Мирослав склав подяку Преосвященному Владиці та священнослужителям і сестрам монахиням.

Подячне слово сказала теж Провінційна Настоятелька Сестер Василіянок Мати Даниїла, подякувавши найперше Мукачівським єпископам: Кир Мілану і Кир Нілу за батьківську опіку сестрами у цьому місці. Опісля Мати Даниїла висловила подяку Протоігумену о. Андрію та Отцям Василіянам Малоберезнянського монастиря, які підтримують сестер та щотижня приїжджають сюди для духовної обслуги. Також Настоятелька подякувала місцевим отцям і парафіянам за добру співпрацю.

Свої спогади, на прохання Владики Ніла, висловили старші парафіяни, згадуючи, як змінилося життя у м. Перечині з відкриттям цього дитячого садка, який провадять Сестри Василіянки та склали їм свою подяку.

Завершилася ця урочиста подія спільною молитвою за Україну «Боже великий, єдиний, нам Україну храни».