Урочистості з нагоди канонізації Івана ХХІІІ та Івана Павла ІІ
  • Чтв, 24/04/2014 - 15:19

4 – 5 травня у Львівській архиєпархії заплановані урочистості з нагоди канонізації Івана ХХІІІ та Івана Павла ІІ, що відбудеться 27 квітня у Ватикані.

Зокрема 4 травня об 11.00 розпочнеться Архиєрейська Божественна Літургія. Згодом, о 17.00 відбудеться фестиваль молодіжних хорів «Переступити поріг надії» та презентація про життя і діяльність обох Пап.

5 травня о 12.00 у Львівській міській раді відбудеться конференція для молодіжних спільнот Львова та області про життя і діяльність обидвох Пап «Дорогою святості».

Також усі охочі матимуть змогу побачити ризи в яких Папа Іван Павло ІІ служив під час візиту до України, і чашу, яку Святіший Отець використовував під час богослужінь.

Організатор урочистостостей — Львівська архиєпархія УГКЦ за підтримки мерії Львова та видавництв “Свічадо” і “Місіонар”.
 

Програма урочистих заходів:

4.05.2014 Архикатедральний собор Святого Юра
Виставлення для почитання риз, в яких Папа Іван Павло ІІ служив під час візиту до України, і чаші, яку Святіший Отець використовував під час богослужінь.

11.00 Архиєрейська Божественна Літургія.
Молитва та розповсюдження іконок (Папа Іван ХХІІІ і Патріярх Йосиф, Папа Іван Павло ІІ ).

17.00 Фестиваль молодіжних хорів «Переступити поріг надії» та презентація «Дорогою святості» про життя і діяльність обидвох Пап.

Виставка-продаж тематичної літератури видавництва «Свічадо» та «Місіонар» у міськраді.
 
5.05.2014 Львівська міська рада
9.00 Виставлення у каплиці Львівської міської ради для почитання риз, в яких Папа Іван Павло ІІ служив під час візиту до України, і чаші, яку Святіший Отець використовував під час богослужінь.

12.00 Конференція для молодіжних спільнот м. Львова та області про життя і діяльність обидвох Пап «Дорогою святості».

Розповідь про перебування Папи Івана Павла ІІ у Митрополичих палатах Свято-Юрського комплексу (митрофорний протопресвітер Роман Кравчик).

Молитва у каплиці та розповсюдження іконок (Папа Іван ХХІІІ і Патріярх Йосиф, Папа Іван Павло ІІ ).

Виставка-продаж тематичної  літератури видавництва «Свічадо» та «Місіонар» у міськраді.
 

Довідка: Папа Іван ХХІІІ увійшов в історію як ініціатор ІІ Ватиканського Собору. Після свого обрання на Римського Архиєрея, він зробив душпастирство пріоритетом свого служіння, починаючи з власної єпархії, де здійснив численні відвідини парафій, лікарень, в’язниць, встановив єпархіальний синод і впорядкував парафіяльне життя. На міжнародному рівні Іван ХХІІІ прославився як ревний захисник миру. Завдяки зусиллям Папи Івана ХХІІІ та тодішнього президента США Джона Кеннеді після 18-літнього ув’язнення в таборах ҐУЛАҐУ, 9 лютого 1964 року був звільнений Глава Української Католицької Церкви, Патріярх Йосиф Сліпий.

Перший Папа-слов`янин, Іван-Павло ІІ, змінив обличчя самого папства, демонструючи світу свою людськість і щирість. Саме про цього Папу говорять, що він “переміг СРСР”. Цей “мандрівний Папа” об`їхав увесь світ, зустрічаючись із своїми вірянами та людьми інших віросповідань. Він був першим Папою, який відвідав синагогу і звернувся до євреїв словами «наші старші брати». Іван Павло ІІ покращив стосунки з православними, англіканами і протестантами, також зібрав лідерів інших релігій для спільної молитви за мир. Іван Павло ІІ — улюбленець молоді, котра збиралась мільйонною чисельністю на зустрічі з ним. Саме цей Папа проголосив священномучениками українських греко-католиків, які постраждали від радянського терору.

Джерело: www.ugcc.lviv.ua