Урочистості з нагоди п’ятиріччя проголошення Івано-Франківської Митрополії УГКЦ
  • Втр, 13/12/2016 - 18:23

Сьогодні, 13 грудня, у день св. апостола Андрія Первозванного, у Архікатедральному та Митрополичому соборі Воскресіння Христового відбулось урочисте святкування 5-ї річниці проголошення Івано-Франківської митрополії УГКЦ. З цієї нагоди до головної святині Івано-Франківська відбулася проща вірян з різних куточків Прикарпаття.

Архієрейську Божественну Літургію очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин у співслужінні Кир Василія Івасюка, єпарха Коломийсько-Чернівецького, владики Йосафата Мощича, єпископа-помічника Івано-Франківського та численного духовенства з усієї митрополії.

З проповіддю до присутніх звернувся Владика Володимир. У своїй науці Предстоятель Івано-Франківської Архієпархії роздумав над життям та місією св. апостола Андрія, який, за переданням, відвідав Київські гори та кинув на руську землю зерно Христової проповіді, яке через Володимирове хрещення проросло і дало рясні плоди. "Життєвий шлях апостола Андрія до кінця віків буде взірцем для наслідування кожному, хто шукає свого призначення на землі", - повчав Митрополит. Серед іншого, Владика наголосив на незламній вірі та живій проповіді сьогоднішнього святого, відзначаючи його особливу приязнь до нашого народу. "Зерна віри, посіяні святим апостолом Андрієм, щедро зійшли завдяки зусиллям благовірного князя Володимира Великого. Київська Русь сподобилась святого хрещення. Відтоді пам'ять апостола Андрія Первозванного особливо шанується серед нашого християнського люду", - підсумував Проповідник.

Після Божественної Літургії Віце-канцлер Івано-Франківської Архієпархії прот. Віталій Федун зачитав декрет, згідно з яким щороку 13 грудня відбуватиметься проща до Архікатедрального та Митрополичого собору Воскресіння Христового, що в Івано-Франківську на честь Станіславівських новомучеників, Блаженних Симеона Лукача, Григорія Хомишина та Івана Слезюка. З цієї нагоди, Апостольська столиця надала право повного відпусту для усіх вірних, які братимуть участь в цій прощі. Відтак мощі Станіславівських новомучеників були виставленні для загального почитання. 

Крім того, Архієпископ і Митрополит Володимир розповів прочанам про урочистості, які цього року буде відзначати наша Українська Греко-Католицька Церква та, зокрема, наша Архієпархія. Це і відзначення 125 років - від дня народження Патріарха Йосипа Сліпого; 150 років - канонізації свщмч. Йосафата Кунцевича; 380 років - з дня відходу до вічності Митрополита Йосифа Веніамина Рутського; 400 років – реформи Василіянського Чину повідомив Митрополит Володимир. Також Владика доніс до відома, що на Архієпархіальному рівні відбудуться наступні заходи: урочисте відзначення 5-ї річниці заснування Івано-Франківської Митрополії; 150-річчя з дня народження Блаженного Священномученика Григорія Хомишина та 100-річчя з дня народження блаженної пам'яті Владики Софрона Дмитерка.

Особливим цей день став і для працівників ОТБ "Галичина", які цього року відзначають 25 літ з дня виходу в ефір. З цієї нагоди генеральному директору телеканалу п. Ользі Бабій була вручена вітальна грамота від Глави УГКЦ Блаженнішого Патріарха Святослава.