Урочистою академією в Івано-Франківську вшановували пам'ять блаженного Григорія Хомишина
  • Нед, 26/03/2017 - 12:05

У суботу, 25 березня, в приміщенні Івано-Франківської обласної філармонії відбулась святочна академія з відзначення 150-ліття з дня народження Блаженного священномученика Григорія Хомишина.

На дві години глядачі поринули у загадкову містерію таємниці життя та служіння велетня Церкви, який жив і діяв на землях Прикарпаття. Прекрасне поєднання співу хорових колективів «Кредо» та «Воскресіння» (м. Івано-Франківськ), «Світло Тавору» (м. Коломия), «Благовіст» (Духовна семінарія), «Доместик» (м. Чортків), дитячого ансамблю «Киптарик» (с. Тисменичани), звучання струнного ансамблю Івано-Франківської обласної філармонії «Quattro corde» та біографічних розповідей від студентів-семінаристів – усе це приємно вразило глядачів та ще більше познайомило з особою священномученика Григорія.

Особливим став виступ отця-професора Івана Козовика, який мав нагоду особисто знати блаженного Григорія, а також брати участь в його беатифікаційному процесі.

Також до присутніх звернувся єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії Преосвященний Владика Василій Івасюк. Місто Коломия – було особливо близьким для владики Хомишина, оскільки фактично звідти він розпочинав свою активну душпастирську працю.

Зворушливою та промовистою стала театральна інсценізація допиту владики Григорія в НКВД, яку виконали актори Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка, зокрема Народний артист України п. Олександр Шиманський.

Завершився вечір словом Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Кир Володимира Війтишина. Перш за все, Архієрей подякував організаторам та учасникам святочної академії в лиці п. Анатолія Грицана та прот. Олеся Будзяка, за їхню працю і старання, щоб цей вечір пам’яті блаженного Григорія Хомишина постав на великій сцені. Крім того, Митрополит поділився з присутніми своїми роздумами про останнього Станіславівського єпископа, наголошуючи на тому, що ми, українці, не маємо права забувати великих та славних мужів нашої Церкви.

«Блаженний Григорій, як і праведний митрополит Андрей Шептицький, завжди старалися для добра вірних та Батьківщини нашої України. Їхні імена назавжди закарбовані в історії та покликані заохочувати усіх нас до ревного служіння Господеві, щирого плекання віри та правдивого патріотизму», – переконаний Кир Володимир.

Відтак Митрополит вручив учасникам ювілейні медалі та подячні грамоти з нагоди 150-ліття з дня народження Блаженного священномученика Григорія Хомишина, а всі хорові колективи, спільно з глядачами, виконали гімн «Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни».