Урочистою Літургією капелани відзначили 10-ліття зведення в'язничної церкви Івана Богослова
  • Срд, 11/10/2017 - 10:23

Храм Св. Апостола Івана Богослова на території Чортківської слідчої в'язниці відзначає своє 10 ліття. Він був освячений 28 жовтня 2007 року Апостольським адміністратором, а нині єпископом-ординарієм Бучацької єпархії Української Греко-Католицької Церкви преосвященнішим Дмитром Григораком, із капеланом Павлом Менлі, фундатором храму, та собором священиків. 9 жовтня 2017 року в день преставлення Святого Апостола Івана Богослова, у церкві, що побудована на території Чортківської установи виконання покарань (№26) і освячена ім’ям цього святого, відбулася святкова Божественна Літургія. На Літургії були присутні співробітники установи, священики Української Греко–Католицької Церкви, семінаристи Тернопільської Духовної семінарії, засуджені які відбувають покарання у господарській обслузі установи.

Будівництво богослужбової каплиці для ув'язнених розпочалося після Великодня 2007 року з ініціативи капелана Павла Менлі та на його власні гроші. Далі, впродовж півроку, воно здійснювалося коштом добродіїв та на пожертви вірних Бучацької єпархії.

Храм на території слідчого ізолятора був зведений старанням багатьох людей. Серед них – в'язні установи, співробітники установи, інженери, приватні підприємці, студенти дяківської школи, що збирали кошти, численні жертводавці.

Отець-доктор Павло Менлі присвятив себе в Україні для ув'язнених. Він та його батьки народилися в Канаді, лише дід його був родом із села Тарнавка, за 30 км від Чорткова. Історія навернення професора фізико-математичних наук Павла Менлі колись здивувала Святого папу Івана Павла ІІ. До освячення храму 61-річний капелан щодня сповідав і проповідував, щонеділі для персоналу і господарської обслуги відправляв Служби Божі у спеціальному приміщенні СІЗО, із якого вони транслювалися на всю установу Коли Літургія закінчується, засуджені затримуються, щоб поспілкуватися з отцем. «Після недільної служби від одинадцятої до сімнадцятої години я не можу всіх висповідати. Доводиться приходити й у будень», – розповідав священик.