Уродженець України призначений єпископом в Угорщині
  • Суб, 07/04/2018 - 16:55

В суботу, 7 квітня 2018 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив Високопреподобного о. Абеля Сочку, ЧСВВ, дотеперішнього Апостольського Адміністратора Ньїредьгазької єпархії для католиків візантійського обряду в Угорщині, правлячим єпископом цієї єпархії.

Владика-номінат Абель Анталь Сочка, ЧСВВ, народився 1972 року у Виноградові на Закарпатті. Після закінчення середньої освіти в Україні, завершив богословську освіту в Будапешті (Угорщина) та 1996 року вступив до Василіянського Чину святого Йосафата, в якому 2001 року прийняв ієрейські свячення.

Виконував різні душпастирські служіння у Василіянській Провінції святого Стефана в Угорщині. Обраний протоігуменом цієї Провінції 2008 року та переобраний у 2016 році, душпастирював у Будапешті, в Марійській святині в Маріяповч та в США. Був вікарієм Апостольського екзархату Мішкольца. А 31 жовтня 2015 р. Папа Франциск призначив о. Абеля Апостольським Адміністратором вакантної Ньїредьгазької єпархії без єпископських свячень, але надаючи право брати участь у Раді Ієрархів.

Раніше, 20 березня 2015 року, Папа Франциск підняв Угорську Греко-Католицьку Церкву до рівня митрополичої Церкви свого права. При цьому тодішня Гайдудорозька єпархія стала архиєпархією, Мішкольцький екзархат – єпархією і, крім того, було створено ще одну єпархію з осідком в Ньїредьгазі, виокремивши її з території Гайдудорозької єпархії.