Уряд анонсував пом’якшення карантину для релігійних організацій
  • Втр, 19/05/2020 - 17:02

Кабінет Міністрів України у середу, 20 травня, планує запровадити низку нових заходів, спрямованих на пом’якшення карантину. Серед іншого Уряд має намір врегулювати порядок відвідування віруючими храмів. 

Про це Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив у вівторок в ефірі телеканалу ICTV, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Прем'єр пояснив, що служби в храмах для прихожан можна буде проводити за умови не більше 1 людини на 10 кв. м релігійної споруди, зазначається на Урядовому порталі.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій вважає, що достатнім заходом для запобігання скупченню людей буде присутність у приміщенні не більше 1 особи на 5 м. кв. площі місця проведення богослужіння чи обряду. Раніше ВРЦіРО передала Прем'єр-міністру України свої пропозиції щодо застосування адаптивного карантину для релігійних організацій. Також своє звернення до влади скерувала Конференція єпископату України. 

У коментарі для ІРС заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків Православної церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) так прокоментував наміри Уряду: "Пропорційність умов та обмежень повинна мати логіку, яка зберігає баланс між заходами для охорони здоров‘я та конституційними правами. Сподіваємося, що у підготовці наступних етапів адаптації карантину держава буде більш відкритою до діалогу з релігійною спільнотою та приділить більше уваги забезпеченню конституційного права на свободу віросповідання".

Зокрема, Рада Церков пропонувала не забороняти богослужіння та релігійні обряди за межами культових споруд на відкритому повітрі, а також приватного характеру (вінчання, хрещення, похорон тощо), за умови вжиття заходів із запобігання скупченню людей.

Крім цього, ВРЦіРО вважає недоцільним поширювати вимогу обов’язкової самоізоляції для осіб, які досягли 60-річного віку, на священнослужителів та осіб, задіяних в організації богослужінь, а також на інших працюючих осіб пенсійного віку.

“Церкви розуміють, що храми мають бути безвірусними зонами безпеки, тому пропонують норми і заходи, які це уможливлять при активній участі безпечної кількості мирян у богослужіннях та релігійних церемоніях, з дотриманням оправданих санітарних приписів”, – підкреслив кандидат юридичних наук о. Олекса Петрів, протоієрей Української Греко-Католицької Церкви.

Джерело: Католицький медіа-центр