Уряд Ірландії рекомендує католицьким лікарням усунути розп’яття з палат
  • Втр, 05/03/2019 - 12:38

Уряд Ірландії підготував звіт, в якому закликає католицькі лікарні усунути з палат релігійні символи, типу розп’яття, у випадку, коли лікування в них проходять некатолики.

Цей звіт підготувала група осіб, завданням котрих було проаналізувати відносини між ірландською державою та волонтерською організацією, включаючи лікарні, якими оперує Католицька Церква. На даний час в Республіці Ірландія працює 12 католицьких лікарень і усі вони отримують державне фінансування. Власниками семи з цих лікарень є релігійні згромадження, а п’ять інших лікарень мають різний рівень церковної приналежності.

У звіті йдеться, що певні особи, котрі поділились своїм враженням від консультації в таких клініках «відчували релігійний етос організації, присутній в декорі, через наявність каплиць, релігійних ікон, гасел та постерів». «Ми рекомендуємо, щоб організації усвідомлювали той вплив, який декор може мати на пацієнтів, і намагались забезпечити, щоб їхні особисті преференції у цій сфері були задоволені найбільш можливим чином», - йдеться у звіті.

Як інформує LifeSiteNews, прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар зазначив, що уряд не планує примушувати католицькі лікарні усувати релігійні символи з публічних місць. «Однак, зараз 21 століття, багато що змінилось, багато пацієнтів, багато дітей не є релігійними, можливо, не є римо-католиками, а етос установ, які фінансуються державою, повинні відображати весь народ, а не лише одну його групу»,- сказав він, додаючи, що «ми повинні враховувати той факт, що в сучасній Ірландії є різноманіття поглядів на релігію».

Окрім того, у звіті піднімається питання чи повинен уряд продовжувати фінансувати ті лікарні, які відмовляються проводити аборти, стерилізацію чи приписувати контрацептиви.

Звіт також показав, що немає відмінності між якістю послуг, які надають як лікарні з релігійним етосом, так і без нього. Також в жодній католицькій лікарні не було знайдено випадків дискримінації на основі віри.