Уряд Іспанії використовує пандемію, щоб нашкодити приватним школам
  • Втр, 16/06/2020 - 21:00

Іспанський кардинал Антоніо Канізарес вважає проявом «ідеології» той факт, що допомога уряду цієї країни у боротьбі з наслідками епідемії має потрапити лише до державних шкіл. Субсидійовані державою приватні школи становлять 28% іспанської системи освіти. 60% з них – католицькі школи.

«Державне – це все, що служить загальному благу. Приватна школа – це соціальна ініціатива», – сказав кардинал Антоніо Канізарес. За словами кардинала, «немислимо», щоби фонди COVID-19 мали потрапити лише до державних шкіл, оминаючи приватні. «Це прояв ідеології. Треба працювати задля загального блага. Прем'єр-міністр є для всіх, а не лише для невеликої групи», – наголосив єрарх.

Нинішній уряд, особливо ліва партія «Unidas Podemos», прагне ліквідувати так звані школи concertadas, тобто приватні, які субсидує держава. 60% з них провадить Церква. 2 тис. католицьких шкіл відвідують понад 1,2 млн дітей та молоді та працюють близько 90 тис. вчителів. Католицькі школи складають 15% іспанської системи освіти. Варто зазначити, що навчання учнів у цих школах коштує державі приблизно вдвічі менше, ніж у державних школах. Заробітки вчителів також нижчі. Деякі стурбовані тим, що пандемія може стати можливістю вразити приватну освіту, особливо католицькі школи.