Уряд Китаю відреагував на слова Папи
  • Птн, 24/05/2013 - 11:50

Уряд в Пекіні відповів Папі Франциску, який під час загальної аудієнції 22 травня закликав до молитви за китайських католиків у день свята Матері Божої з Шешан, що припадає на 24 травня. День молитви за Церкву в Китаї, що відзначають цього дня, встановив Бенедикт XVI.

Хонг Лей, речник міністерства закордонних справ, сказав, що в Китаї «зберігається релігійна свобода», і запевнив, що Церква здорово розвивається в цій країні. – Китай завжди щирий у своєму бажанні поліпшити стосунки з Ватиканом та робить позитивні кроки в цьому напрямку, – сказав Хонг Лей.

Він додав, що уряд «підтримує роль, яку відіграють представники релігії і віруючі в сприянні економічному і соціальному розвитку». Він зазначив також, що традицією Церкви в Китаї є управління своїми справами «незалежно».

– Щоб поліпшити стосунки, ми очікуємо створення сприятливих умов від Ватикану, – сказав речник.

Китайська Народна Республіка офіційно є атеїстичною країною, де комуністичний уряд планує здійснити цілковиту секуляризацію суспільства. У той же час він хоче контролювати кожен прояв життя (не тільки релігійного) людей. Китай розірвав дипломатичні стосунки зі Святим Престолом 1951 року і шість років по тому, 1957 року, уряд створив Патріотичну асоціацію китайських католиків, щоб за її посередництвом контролювати Церкву і незалежну від Папи Конференцію єпископату. Намагаючись створити щось на зразок національної Церкви, почали висувати і висвячувати своїх кандидатів на єпископів, що було незаконним відповідно до церковного права. Тому на практиці єпархії мали єпископа, наданого урядом, та єпископа з папської номінації. Це призвело до розколу серед віруючих. Частина з них входили до офіційних церковних структур, які визнавав тільки уряд, а частина до «підпільної» Церкви, яку визнав тільки Святий Престіл. З часом більшість офіційних єрархів визнав Папа.

Уряд й далі наказував  святити єпископів без папської згоди. Опубліковані недавно нові правила номінації єпископів надали останнє слово в цьому питанні невизнаній Святим Престолом Конференції Єпископів Католицької Церкви в Китаї (BCCCC). Вони передбачають, що єпископи повинні підтримувати китайське керівництва Комуністичної партії Китаю і її соціалістичну систему. Вони передбачають, що єпархія повинна звертатися за дозволом BCCCC та Управління у справах релігії, щоб почати процес відбору і висвячення нового єпископа. Це має зміцнювати владу обох цих установ. Нові правила також докладно описують, як створити виборчу комісію. Раніше процедура відбувалася на рівні провінцій, а якщо стосунки між Церквою і місцевим урядом були хороші, могли з’явитися кандидати, яких схвалював Святий Престіл.

За матеріалами: wiara.pl