Уряд Нідерландів пропонує давати отруту здоровим пристарілим особам, котрі хочуть померти
  • Птн, 07/02/2020 - 14:19

Уряд Нідерландів опублікував дослідження, яке показує скільки людей хотіли б покінчити з своїм життям, заохочуючи політичні партії надавати таблетки з отрутою для пристарілих.

Відповідно до дослідження, підготовленого місцевим Міністерством здоров’я, існує значна частина осіб, віком 55 років і більше, які, попри добре здоров’я, «мають постійне і активне бажання померти».

Дослідження показало, що 0,18% з групи 55+ хочуть померти. Це приблизно 10 000 осіб.

Міністр здоров’я Уго де Йонг, християнський демократ, вважає, що замість того, щоб приписувати смертоносну таблетку, уряд повинен «намагатись відновити смак життя» для своїх громадян. «Без сумніву, результати показують, що це важливе питання як для уряду, так і для суспільства. Дані дослідження показують, що потрібно братись до дії», - зазначив він.

Питання евтаназії розділяє правлячу коаліцію в уряді, що складається з християнських демократів та ліберальних політичних партій.

Самогубство з допомогою лікаря є законним в Нідерландах від 2002 року, за певних умов. Зазвичай, лікарі приписують пацієнту внутрішньовенний заспокійливий препарат, а потім дають препарат, що пригнічує дихання. Того року було 1882 випадки евтаназії. Через п’ять років після того умови, за яких може бути поведена евтаназія, розширили, що призвело до того, що щороку більше 7000 осіб вчиняють самогубство з допомогою державної медичної системи. Це близько 20 людей щодня.

На даний час, законодавство в Нідерландах дозволяє евтаназію у випадку, коли страждання пацієнта є нестерпними і немає перспективи покращення, а також є особисте бажання пацієнта померти. Теоретично, пацієнти віком до 12 років не підпадають під можливість отримати евтаназію добровільно. Однак, лікарі можуть покінчити з життям дітей, віком до 12 років, яким встановили діагноз неконтрольованого чи нестерпного страждання, а також за згоди батьків.