Уряд Словаччини запровадив заборону публічних богослужінь
  • Пон, 29/11/2021 - 19:26

Влада Словаччини знову запровадила серйозні обмеження, пов’язані із триваючою пандемією коронавірусу. Політики прийняли рішення серед іншого ввести обмеження для вірних, яким відібрали можливість брати участь в публічних богослужіннях. Це означає заборону публічної відправи Св. Літургії.

Таке рішення влади скритикували словацькі єпископи. Вони вказують, що запроваджені 25 листопада приписи викликають «велике розчарування». У своєму комюніке єпископи Словаччини нагадали, що влада обіцяла можливість уникнення загальної заборони відправляння культу. «Ми дуже розчаровані, що це знову відбувається в ситуації, коли багато інших сфер життя залишаються відчиненими», - пишуть вони.

Єпископи вимагають, щоб цю міру якомога швидше скасували, враховуючи досвід сусідніх країн, де дотримуються релігійної свободи і знаходять інші способи вирішення.

Поточний локдаун влада наразі запровадила на період 2 тижнів. Обмеження, запроваджені в Словаччині, дуже нагадують прийняті в сусідній Австрії. Серед обмежень також зачинення ресторанів і магазинів, які не продають товарів першої необхідності. Влада вказує, що і надалі можна ходити на роботу, а невдовзі можуть відкрити школи. Умовою для цього мають бути регулярні тести на коронавірус.

Речник єпископату зазначив, що наразі церкви можуть вершити лише індивідуальну душпастирську опіку, як наприклад, сповідати чи уділяти Причастя, а спільні богослужіння можна відправляти лише за допомогою телебачення, радіо чи онлайн. Хрещення, похорони і шлюби можливі, однак з максимальною присутністю шести учасників.

Цього року силою рішення держави церкви та інші місця культу в Словаччині були зачинені впродовж багатьох місяців. Лише на початку квітня було дозволено відчинити місця культу, принаймні для індивідуальної молитви, а від половини квітня можна було знову відправляти Літургії із дотриманням обов’язкових санітарних приписів.