Уряд Угорщини готовий надати матеріальну підтримку для душпастирства УГКЦ на теренах Угорської держави
  • Срд, 23/03/2016 - 18:16

Про це заявив голова ПМВ, Єпископ-помічник Київської архиєпархії Йосиф (Мілян) за підсумками зустрічі з міністром людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогом у Будапешті.

Владика відзначив, що сьогодні в Угорщині за офіційними даними проживає 7,5 тис. громадян України. А релігійна спільнота УГКЦ в Угорщині розвивається і зростає, тож назріла потреба перебування священика УГКЦ на теренах Угорщини.

"На зустрічі з міністром ми обговорили можливість матеріальної допомоги нашій релігійній спільноті українців греко-католиків в Угорщині, які сьогодні чисельно представлені в Будапешті, Мішкольці і Ньїредьгазі. Найбільш активна і дієва громада українців - у Будапешті, до якої доїжджає о. Дам'ян Габорій, священик Київської архиєпархії, для надання духовної опіки нашим вірним. Але він їздить раз на місяць і на великі свята. Наші вірні одностайно заявляють, що цього вже замало. У громади є потреба катехизації дітей: у Будапешті навчається чимало українських студентів, і громада хотіла би мати священика щодня. Тож під час зустрічі ми представили наші потреби і проблеми та звернулися до міністра про матеріальну підтримку нашого душпастирства. Міністр заявив, що Угорщина дуже дружня до Української Держави, що вона старається допомагати національним меншинам. Вони готові виділити нам кошти, навіть вже на цей рік", - розповів владика Йосиф.

Єпископ повідомив, що міністр з правлячої коаліції Угорщини позитивно поставився і дуже швидко відреагував на духовні потреби українців. "У підсумку нашої зустрічі міністр у дружній формі сказав: "Перекажіть українцям, що Угорщина любить Україну", - зазначив голова ПМВ.

Архиєрей зауважив, що наразі йдеться про виділення коштів для забезпечення одного постійного священика УГКЦ на теренах Угорщини. Водночас вже сьогодні існує потреба у двох-трьох душпастирях для надання духовної опіки всім нашим вірним.

Під час візиту до Угорщини владика Йосиф (Мілян) також відслужив недільну Літургію, а потім поспілкувався з українською громадою Угорщини.

Крім того, голова ПМВ відвідав Угорський парламент.

Прес-служба ПМВ УГКЦ