Уряд Угорщини стимулює громадян народжувати більше дітей
  • Срд, 13/02/2019 - 16:38

З метою заохотити угорців народжувати більше дітей прем’єр-міністр Віктор Орбан оголосив, що жінок, які мають четверо і більше дітей, звільнятимуть від сплати податків.

Прем’єр також пообіцяв зменшити іпотечні платежі для сімей з дітьми,  надавати державну підтримку для придбання більших сімейних автомобілів, надавати декретну відпустку бабусям і дідусям, збільшити кількість дитячих садочків та запровадити нові позики для сімей.

На даний час рівень народжуваності в Угорщині становить 1,45 дитини на одну жінку, що значно менше від коефіцієнту заміщення 2,1.

У 2017 році в Угорщині народилось 94 000 дітей, а 131 900 осіб померло.

Низький рівень народжуваності, разом з жорсткою імміграційною політикою та виїздом молодих працівників на заробітки закордон, спричинили до того, що Угорщина опинилась на межі демографічної кризи, що погрожує серйозними економічними наслідками.

Орбан наголосив, що збільшення кількості «дітей-угорців» - а не кількості мігрантів – є вирішенням для національної демографічної проблеми. «Для нас, міграція – це капітуляція», - говорив він.

Держсекретар у справах сім’ї Каталін Новак зазначила, що «збільшити кількість народжуваності для нас є дуже важко, бо стає все менше і менше жінок дітородного віку». Очікується, що впродовж наступних 10 років їх кількість впаде на 20%, тому необхідно, щоб все менша кількість жінок народжували якомога більше дітей. Мета уряду – досягти коефіцієнта народжуваності 2,1 впродовж наступного десятиліття.

Як інформує Catholic Herald, рівень народжуваності спадає у всій Європі. У кожній країні Європейського Союзу на даний час рівень народжуваності є нижчим від коефіцієнта заміщення.

Франція і Німеччина є серед числа країн,  які запровадили політику, що має на меті стимулювати пари народжувати більше дітей, однак наразі їм ще не вдалось збільшити рівень народжуваності у країні.