Усередині кожного християнина сидить єврей
  • Птн, 13/03/2020 - 10:47

Нещодавно Ватикан оприлюднив програмний документ, де вперше зафіксована офіційна відмова від місіонерської роботи серед юдеїв.

Відтепер євреї, згідно з католицькою доктриною, єдиний народ на Землі, що не потребує для спасіння душі «радісної звістки» християнства.

Виходить, що незважаючи на те, що юдеї не вірять в Ісуса, католицькі богослови визнають спасіння євреїв «теологічно безперечним» і оголошують цей кричущий парадокс «нерозкритою божественною таємницею».

Мовляв, якщо Всевишній обіцяв спасти євреїв, Він сам впорається з цим завданням – без допомоги християн.

Цей революційний крок у розвитку християнської теології був приурочений до 50-річчя «Nostra Aetate» – декларації ІІ Ватиканського собору, на якому значною мірою переглянули ставлення католицтва до юдаїзму і засудили спроби насильницького хрещення євреїв.

Нагадаємо, що до 1960-х років кожну Страсну п'ятницю євреїв звинувачували у «віроломстві», тобто розп'ятті, і це звинувачення вилучив з Літургії саме ІІ Ватиканський собор, який оголосив, що «заповіт між Богом і євреями продовжує діяти».

Тепер же Святий Престіл зробив наступний крок, оголосивши зайвим і добровільне прилучення євреїв до християнської віри.

Документ під назвою «Дари (тобто дари євреям) і покликання Боже безповоротні» містить низку важливих посилань.

Зокрема зазначається, що християни не можуть бути антисемітами, оскільки їхня релігія корінням сягає юдаїзму.

Навіть більше, на нещодавній зустрічі з єврейськими релігійними лідерами Папа Франциск заявив, що антисемітизмом є не тільки нападки на євреїв, але і виступи проти Ізраїлю.

Папа Франциск побив всі рекорди «юдофілії», проявлені його попередниками.

Він погодився, що «всередині кожного християнина сидить єврей», і заявив, що «не можна бути справжнім християнином, не визнаючи своїх єврейських коренів» – пояснив Папа.

Наголосивши на збереженій присутності юдаїзму в християнстві, Папа Франциск пішов далі за Івана Павла II, який назвав євреїв «старшими братами» християн.

Папа Франциск сказав, що щодня молиться словами псалмів Давида, як єврей, а потім здійснює обряд Євхаристії як християнин.

У великому інтерв'ю іспанській газеті «La Vanguardia» Папа висловив думку, що діалог між юдаїзмом і християнством повинен містити дослідження юдейських коренів християнства і «розквіт юдаїзму в християнстві».

Папа визнав, що це дуже непроста і вибухонебезпечна тема, як він висловився, «гаряча картоплина», але висловив упевненість, що «можна жити, як брати».

Папа висловився проти будь-якого релігійного фундаменталізму, заявивши, що в його основі завжди лежить насильство, а в наші дні насильство «заради Бога» – це абсурд.