Ускладнення для pro-life діяльності у британських університетах
  • Втр, 04/02/2020 - 17:14

Британські університети програмно ціляться у свободу висловлювання. Вивчаючи цю проблему, Комітет ООН з прав людини показав, що університети модельно ускладнюють і навіть унеможливлюють діяльність студентських організацій щодо захисту зачатого життя.

В університетах Абердина, Глазго та Ноттінгема студентські об’єднання відмовилися визнати офіційну діяльність pro-life організацій. Рішення скасували лише під примусом закону.

У доповіді ООН йдеться про «критичне збільшення обмежень», коли йдеться про свободу висловлювання у британських університетах. За даними цієї установи, це щось нове: феномен зникнення плюралізму поглядів у студентському середовищі. На цьому тлі відбулася безпрецедентна подія – студентка акушерства в Ноттінгемському університеті повинна була призупинити навчання через світогляд. Університет вирішив дослідити, чи не суперечить її діяльність на захист зачатого життя з етикою її майбутньої професії. Юлія Ринкевич, британка з польським корінням, очолює студентську pro-life організацію. У результаті «розслідування» вона мусіла б повторно вчитися рік, а також втратила б можливість пройти стажування в місцевій лікарні. Лише в результаті юридичного втручання університету довелося відновити повноцінні права студентки та можливість продовжувати навчання.

«Я думаю, що важливо пам’ятати про те, що бути захисником зачатого життя і акушеркою водночас – не є суперечним», – зазначила вона в інтерв'ю «Daily Telegraph». Британський закон про аборти дозволяє медичним працівникам так званий спротив сумління в цьому питанні.

Ринкевич вже офіційно виступила проти Ноттінгемського університету, вимагаючи відшкодування, а також готова подати справу до суду у разі незгоди з університетом.

Тим часом у Великобританії змінюється ставлення до абортів. Зростає кількість студентських груп захисту зачатого життя, а за даними опитувального центру «Savanta ComRes»: 72% британців не хочуть подальшої лібералізації законів про аборти, які дозволяють робити аборти до 24 тижня життя дитини.