Увімкнено канонізаційний годинник
  • Пон, 20/01/2014 - 17:14

Кардинал Станіслав Дзівіш запустив годинник, який відраховує час до канонізації блаженного Йоана Павла ІІ.

Цей годинник буде встановлено у «папському вікні» Краківської курії, його буде видно з вул. Францисканської.

— Люди здогадаються, що він означає, бо ж буде вмонтований обік портрету Папи, — каже кардинал. Це, як він підкреслив, цікавинка, особливо для дітей. — Ідеться також і про хвилину рефлексії, роздумів, — додав кардинал.

Запуск годинника відбувся під час прес-конференції, на якій також було представлено нетипову монету, підготовлену Папським монетним двором і Музеєм монет і медалей Йоана Павла ІІ у Ченстохові. Монета у формі географічних обрисів Польщі (офіційна дата випуску настане 27 квітня 2014 р.) важить 100 унцій, тобто понад 3 кг. Виготовили її зі срібла 999,9 проби.

Мотиви, якими її оздобили, пов’язані з особистістю Йоана Павла ІІ. Це, зокрема, 27 діамантів (символ числа років понтифікату), зображення Матері Божої Ченстоховської та панорами Кракова і Ватикану. Як підкреслив керівник Папського монетного двору  Артур Соболевський, розмір і спосіб виготовлення монети були також і технічними викликами.

— Щоб відлити монету, грошовий прес вибивав її 20 разів. Зазвичай монети вибиваються одним ударом, інколи кількома ударами преса. Виготовлення єдиного примірника монети Ioannes Paulus II maximus, разом з оздобленням її діамантами, зайняло тиждень часу, — каже він.

Загалом буде виготовлено 100 штук цієї монети, з чого 99 надійдуть у продаж. Із них 55 будуть доступні у Польщі, інші ж потраплять до колекціонерів поза її межами. Монету з номером «0» має отримати Папа Франциск під час Всесвітнього дня молоді у Кракові 2016 року.

Представлена у Кракові монета має номінал 100 новозеландських доларів і є реальним платіжним засобом.

— Нею можна розплатитися в магазині, але, певно, ніхто цього не зробить, — пожартував А. Соболевський.

У день емісії монета коштуватиме 33 тис. злотих. Для тих, хто замовляє її вже зараз, ціна буде на 25% нижча (менше 25 тис. злотих). Гроші, отримані від продажу, будуть призначені на утримання та діяльність ченстоховського Музею монет і медалей Йоана Павла ІІ.

Джерело: CREDO