Уже вшосте збереться Рада Кардиналів
  • Втр, 16/09/2014 - 00:37

Уже вшосте завтра відбудеться триденна сесія Ради Кардиналів – орган, який створив Папа Франциск для реформи Римської курії.

Основною темою засідання Ради, так званої K9, буде розробка майбутньої форми способу праці конгрегацій, а також папських рад. Як поінформував після останньої конференції в липні речник Ватикану о. Федеріко Ломбарді, поки ще немає проекту нової Апостольської Конституції про організацію Курії.

Спостерігачі говорять про можливість об'єднання деяких з дикастерії Ватикану в майбутньому. Йдеться про те, що наприклад можуть об'єднати Папські Ради у справах мирян, а також у справах сім'ї в одну Конгрегацію у справах мирян з вищими компетенціями в прийнятті рішень. Не виключено також, що з поєднання Папських Рад «Cor Unum» і «Iustitia et Pax» постане Конгрегація Карітас, до якої може увійти також Папська Рада у справах мігрантів та подорожуючих. Крім того, можливо створять Конгрегацію у справах діалогу, що буде вирішувати питання екуменізму, міжрелігійного діалогу та діалогу з невіруючими.

На попередньому робочому засіданні говорили, зокрема, про підготовку до жовтневого засідання Синоду Єпископів, а також про економічні справи Ватикану. За порадою своїх радників Папа призначив у лютому нову Раду у справах економіки, на чолі з кардиналом Рейнхардом Марксом, і Секретаріат у справах економіки, на чолі з кардиналом Джорджом Пеллом. Обидві установи мають уніфікувати і контролювати дуже роздрібнені фінансові справи Ватикану. Інше питання, що обговорювали на п'ятому, липневому засіданні Ради, було майбутнє Інституту релігійних справ (IOR), відомого як «ватиканський банк», а також справи роботи нунціїв і призначення єпископів.

Наступні засідання К9 планують на 9-11 грудня цього року і 9-11 лютого 2015 року.

Дев'ять кардиналів – найважливіший дорадчий орган Папи Франциска – представляють усі континенти. Серед них: Оскар Родрігес Марадьяга, митрополит Тегусігальпи в Гондурасі (координатор Ради); Рейнхард Маркс з Мюнхена (Німеччина); Джордж Пелл з Австралії – префект Секретаріату у справах економіки; Джузеппе Бертелло з Італії, керівник Губернаторства Ватикану; Франціско Хав'єр Еррасуріс Осса, емеритований Архиєпископ Сантьяго-де-Чилі (Чилі); Освальд Грасіас, Архиєпископ Бомбея (Індія); Лоран Монсенгво Пасінья, Архиєпископ Кіншасі (Демократична Республіка Конго); Шон Патрік О'Меллі, Архиєпископ Бостона (США) та секретар Ради – єпископ Марчелло Семераро з єпархії Альбано (Італія). У праці K9 завжди бере участь Державний секретар Святого Престолу, кардинал П'єтро Паролін, а також завжди присутній Папа.

Раду Кардиналів призначив Папа в квітні 2013 року, відповідаючи таким чином на запити від конклаву, коли критикували порушення в діях адміністрації Римської курії. Рада має переглянути Конституцію «Pastor Bonus» в Римській курії і зробити так, щоб структури Ватикану були більш ефективними і прозорими. Крім того, Курія має більше орієнтуватися на справи місцевих Церков.