В Афганістані відкрито Святі двері Ювілею Милосердя
  • Чтв, 06/10/2016 - 12:10

В Афганістані Католицька Церква присутня як місія sui iuiris, яку з 2015 року  за дорученням Папи Франциска очолює о. Джованні Скалезе. В інтерв’ю радіо Ватикану італійський місіонер зазначив, що єдині в країні Святі двері Ювілею Божого Милосердя розташовані в Кабулі, в маленькій каплиці на території італійського посольства. Коли Папа Франциск дозволив помісним Церквам відкривати у себе ювілейні двері милосердя, рішення прийшло негайно, підкреслив священик: «Було дуже приємно, що на їх відкриття приїхав архієпископ з Казахстану, з Астани: він був щиро зворушений».

Афганістан є цілком мусульманською країною; єдині католики тут - робітники-іноземці. Отець Скалезе зазначив, що тут заборонена будь-яка форма євангелізації:

«Ми просто присутні. По п'ятницях, під час щотижневої поклоніння Найсвятішим Тайнам, мені спадає на думку, що в Афганістані, в повністю мусульманській країні, Господь перебуває також в знаках Таїнства. Його присутність дуже важлива, адже ми - всього лише інструменти і знаки його присутності».

Католиком в Афганістані бути нелегко, віруючі живуть в напрузі, тому що в будь-який момент може статися щось серйозне. Однак, за словами місіонера, до цього можна звикнути і навчитися жити, незважаючи на небезпеку: саме в цій ситуації християни повинні проявляти свою віру і надію на Божий захист, довіритися ангелам-охоронцям.

У Кабулі замкнені двері сповіщення Доброї Новини, але відкриті двері благодійництва та милосердя. Тут несуть служіння Місіонерки Милосердя Матері Терези Калькутської, Малі Сестри Ісуса і невелика міжнародна група волонтерів: вони піклуються про афганських дітей з фізичною та психічною інвалідністю. О. Джованні Скалезе зазначив, що, за словами Папи Франциска, в очах цього світу маленькі інваліди - «покидьки суспільства»; «служіння їм може комусь здатися «непотрібним», проте ми переконані, що в цій галузі немає нічого непотрібного, таке служіння безцінне».