В Англії виявлено кладовище перших місцевих християн
  • Втр, 05/07/2016 - 10:24

У Ньюкаслі, Англія, археологи знайшли і перепоховали на церковному цвинтарі рештки перших християн віком приблизно 1400 років.

Після тривалого вивчення в університетській лабораторії, вони були перепоховані в підземній гробниці-крипті храму Святого Ейдана поруч із замком після особливої поминальної служби, прочитаної  давньоанглійською мовою. Для рештків у гробниці був збудований особливий склеп, повідомляє сайт Christiantoday. Ще у період з 1998 по 2007 рік, під час археологічних розкопок в піщаних дюнах поблизу замку Бамбург, в графстві Нортумберленд, було виявлено більше 100 скелетів дорослих і дітей. Археологи, що працювали за науковим проектом Bambur Research Project і досліджували рештки, пояснили: «Для нас це була незабутня знахідка, і це найбільша подія, що стоїть перед очима, наче все це сталося вчора. Ми виявили і досліджували могилу, облицьовану кам'яними плитами, і зрозуміли, що нарешті знайшли місце втраченого стародавнього кладовища в Боул Хоул».

Протягом 15 років з моменту знахідки, керівники проекту працювали у лабораторіях університету Дарема, аналізуючи кісткові залишки і відновлюючи їх історію. Зараз є підстави вважати, що ці люди належали до двору короля Святого Освальда, правителя Нортумбрії з 634 по 642 рік. У листуванні з місцевою владою вчені писали: «Результати дослідження просто захоплюючі, і ми сподіваємося і далі ділитися ними з науковою громадськістю в наступних статтях, у довгоочікуваних монографіях і, будемо сподіватися, у популярних статтях і в спеціальному центрі для відвідувачів... Ми завжди хотіли перепоховати їх після вивчення в храмі Святого Ейдана, який настільки ж древній, як і цвинтар, і стане прекрасним місцем їх остаточного спочинку». Джессіка Тернер, співробітниця асоціації Northumberland Coast AONB, побудувала поховальний склеп і організувала похоронну церемонію спільно з Bamburgh Heritage Trust, заявила: «Це надзвичайно зворушливо і дуже правильно, що місцем остаточного упокоєння їхніх кісток обрана гробниця в храмі Святого Ейдана. Просто душу захоплює, коли думаєш, що багато хто з цих людей своїми вухами чули проповіді Святого Ейдана на цьому самому місці, де і був закладений нинішній храм в 635 році нашої ери».