В Аргентині колишніх військових визнали винними в смерті єпископа Енріке Анджелеллі
  • Нед, 06/07/2014 - 23:26

Суд в аргентинському місті Ла-Ріоха засудив до довічного ув'язнення двох колишніх членів військового режиму в 1976-1983 роках. Колишній генерал Лучано Бенджамін Менендес і колишній капітан Луїс Фернандо Естрелла були визнані винними у вбивстві єпископа Енріке Анджелеллі. На лаві підсудних мали сидіти п'ять осіб, але інші три померли перед судом.

Єпископ Анджелеллі помер 4 серпня 1976 року в автомобільній аварії на одній з доріг у провінції Ла-Ріоха. Йому було 53 роки. На момент своєї смерті він мав при собі документи, які можуть бути доказами у справі вбивства двох священиків і одного мирянина, які скоїли військові. Разом з єрархом подорожував також його співпрацівник Артуро Аідо Пінто.

Режим стверджував, що єпископ помер від травм під час аварії. Однак, як свідчить Пінто, який вижив у катастрофі, аварію спричинив маневр автомобіля, що стежив за рухом транспортного засобу єрарха. Після того, коли він отямився, то зауважив, що тіло єпископа було поза автомобілем з видимими ранами на шиї.

Минулого місяця суд отримав документ, який передали на прохання Папи Франциска з Ватикану. Це був лист, який єпископ Анджелеллі написав тодішньому Нунцієві в Аргентині Архиєпископу Піо Лагі. Він зазначив у ньому, що відчуває загрозу. Крім того, говорив про докази вбивства двох інших священиків. «Нам важко постійно виконувати нашу церковну місію. Мене, священиків і монахинь принижують, відбирають наші речі, нас переслідує поліція та військові», – пише єпископ Анджелеллі.

За оцінками, в період військової диктатури в Аргентині вбили або пропали без вісті близько 30 тисяч осіб.