В Архикатедрі Тернополя відбулися урочистості з нагоди 5-тиліття створення Тернопільсько-Зборівської митрополії
  • Птн, 23/12/2016 - 11:45

22 грудня, у день празника Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, відбулася Архиєрейська Свята Літургія Архикатедральному соборі Тернополя з нагоди храмового празника та 5-тиліття створення Тернопільсько-Зборівської митрополії.

Торжественне Богослужіння очолили 3 Архиєреї: Архиєпископ і Митрополит Тернопільско-Зборівський УГКЦ Василій (Семенюк), Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор (Мартинюк) та Екзарх Луцький Йосафат (Говера).

Із пастирським словом до присутніх вірних звернувся Єпископ Теодор [відеосюжет]:

Митрополит Василій привітав Єпископів, чисельне духовенство та вірних зі святом, подякував кожному за служіння та працю. Окремо нагородив представників місцевої влади та благодійників грамотами Папи Франциска за сприяння та організацію з'їзду делегатів Марійських європейських духовних центрів, який відбувся у вересні цього року в Зарваниці.

Власне, 22 грудня 2011 року, у Архикатедрі Тернополя Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, увів на Митрополичий престіл Тернополя Владику Василія (Семенюка). Під час Божественної Літургії, в якій взяли участь Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський Нунцій в Україні, Архиєпископи і Митрополити РКЦ, 25 архиєпископів, Митрополитів та Єпископів УГКЦ з України та закордону, представники православної церкви Київського патріархату, було зачитано декрет про створення Тернопільсько-Зборівської митрополії.

Від того часу Тернопіль — митрополичий осідок, Тернопільсько-Зборівська єпархія отримала статус архиєпархії, Владика Василій (Семенюк) носить титул Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського та опікується Тернопільсько-Зборівською архиєпархією, Бучацькою єпархією. Станом на сьогодні під його юрисдикцією є Кам'янець-Подільська єпархія з осідком у Хмельницькому.