В Архикатедральному соборі Святого Юра завершили рік Патріарха Йосифа
  • Втр, 25/12/2012 - 11:47

«Патріарх Йосиф був живим втіленням долі Української Церкви і нашого народу в ХХ столітті – його, як і багатьох інших, було незаконно позбавлено свободи збиратися із одновірцями. Його, як і мільйони українців, прирекли на тортури в катівнях НКВД/КГБ і на мучеництво в ГУЛАГу. Але якщо в ув’язненні він був «німим свідком Церкви» («Заповіт»), то згодом, уже на поселеннях, він став голосом «мовчазної Церкви» та її духовною опорою, ніколи не забуваючи про тих своїх земляків, які й далі каралися в неволі»

 

(Пастирське послання Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви до вірних
з нагоди 120-літнього ювілею Патріарха Йосифа (Сліпого)

 

Спільною молитвою, на місці спочинку Слуги Божого Блаженнішого Патріарха Йосифа у крипті Архикатедрального собору Святого Юра завершились святкування Року Патріарха Йосифа у Львівській Архиєпархії.

 

У спільному Богослуженні, яке очолив митрофорний протоієрей Роман Кравчик у співслужінні з духовенством Львівської Архиєпархії взяла участь чисельна парафіяльна спільнота храму, та усі небайдужі особи до постаті великого Ісповідника віри УГКЦ і тим самим засвідчили, що своєю душею і серцем вболівають за Патріарха Йосифа.

 

У своїй проповіді, яку виголосив о. Роман він сказав, що: «Патріарх Йосиф віддав 18 років свого життя в ув’язненні за нас, а ми йому сьогодні жертвуємо цю Святу Літургію, свою присутність, свою любов і пошану».

 

Підсумовуючи Рік Патріарха о. Роман Кравчик розповів, що коли Синодом Єпископів УГКЦ було проголошено 2012-ий, роком Патріарха, у Архикатедральному Соборі Святого Юра молитовно, велично і глибоко було його відкрито у присутності Синоду Єпископів УГКЦ. Для всіх парафіян собору було роздруковано Заповіт де на протязі цілого року у всіх домівках він читався. Чотири рази в році було призначено спільний день молитви, коли всі парафіяни у визначений час молились за прославу Слуги Божого, і останній п’ятий раз у своїх помешканнях львів’яни молились за Патріарха 23 грудня.

 

Пригадуємо, цього року, 17 лютого виповнилася 120-та річниця від народження Слуги Божого Блаженнішого Патріарха Йосифа. Львівська обласна рада проголосила на Львівщині 2012-ий Роком патріарха Йосифа Сліпого. В рамках Синоду Єпископів УГКЦ, який тривав з 8-9 лютого, відбулося відкриття ювілейного року, « …великого сина нашої Церкви » , - як сказав Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ під час урочистого богослужіння 8 лютого у Архикатедральному Собоір Святого Юра.

 

З цієї нагоди у Львівській Архиєпархії було проведено ряд урочистих заходівсеред них: 18 лютого в театрі Марії Заньковецької було проведено благодійний бал; стараннями молодіжної спільноти СУМ у селі Заздрості відбулися реколекції, присвячені постаті патріарха; Українська молодь Христові провела у вербну неділю нічні чування присвячені пам’яті патріарха Йосифа; протягом року відбувався показ фільмів про патріарха Йосифа Сліпого.

 

Також варто зазначити, що у Соборі Святого Юра щопонеділка служитьсямолитва за прославу Слуги Божого Патріарха Йосифа. Тож закликаємо усіх вірних до спільної молитви за душу, та пам’яті про особу Ісповідника УГКЦ без старань якого, у певній мірі, відродження УГКЦ було б неможливим.

Прес-служба Львівської архиєпархії
p align=