В Ашкелоні виявлено поховання "народів моря"
  • Пон, 11/07/2016 - 11:10

У національному парку Ашкелона зроблено історичне відкриття - ціле кладовище, на якому поховані філістимляни, відомі також як "народи моря". Могили датуються періодом з 11 по 8 століття до Р.Х,.

"Ми досліджуємо філістимлян вже 30 років, проводили археологічні розкопки на місці їхніх будинків, досліджували їх побут, але вперше ми зустрілися з ними віч-на-віч, - зазначає Деніел Мастер, професор археології в коледжі Вітон (Wheaton) і глава археологічної експедиції в Ашкелоні. - Ці знахідки дозволять нам досліджувати коріння філістимлян".

Вранці в неділю, 10 липня, в музеї Рокфеллера в Єрусалимі пройшла прес-конференція, організована спільно з Музеєм Ізраїлю, на якій були представлені результати 30-річних розкопок, але в першу чергу - знайдене тут стародавнє кладовище.

Незвичайного в ньому - сам спосіб поховання. Раніше вчені вважали, що своїх померлих філістимляни, подібно до ханаанян і древніх юдеїв, залишали в печері на рік-два, а потім кістки складали в осуарій (глиняну труну), або в якесь централізоване місце, куди складали останки померлих.

"У ханаанейських похованнях можна знайти залишки їжі і світильники, але подібних елементів ми не знаходимо у філістимлян", - зазначає Мастер.

За його словами, виявлення кладовища дозволить дослідникам точніше визначати місцезнаходження населених пунктів філістимлян, а також стане вагомим аргументом при ідентифікації різних виявлених могил, коли у вчених є розбіжності в їх культурній приналежності.

"Ми тепер знаємо, якими хворобами хворіли жителі міста, які травми вони переносили, - продовжує професор. - Тому що ми можемо порівнювати не з однією сім'єю, а з населенням цілого міста. Тут ми знайшли рівну кількість чоловіків і жінок, до яких відносилися однаково, і яких ховали по одному обряду".

160 стародавніх могил. Деяких померлих ховали зі зброєю і коштовностями, але більшості похованих в могилу не поклали ніяких речей. Поруч з головами у багатьох похованих стояла посудина з пахощами, очевидно покликана перебити різкий запах розкладання.

За словами почесного професора археології Ізраїлю в Гарвардському університеті Лоуренса Стейгерв, який брав участь ще в перших розкопках на цьому місці в 1985 році, дана знахідка змусить дослідників переглянути 99% своїх припущень щодо поховань у "народів моря"

Нагадаємо, філістимляни фігурують в Святому Письмі як один з найзапекліших ворогів древніх ізраїльтян. Згідно з текстами, вони контролювали "п'ятимістя", що включає в себе Ашкелон, Ашдод, Газу, Гат і Екрон (сьогодні Кирьят-Екрон). Тут археологи пізніше знайшли чимало підтверджень присутності філістимлян, які в єгипетських текстах фігурують як "народи моря".

Зроблені археологічні відкриття показують, що у філістимлян були тісні морські зв'язки з різними островами і культурами Східного Середземномор'я. Знахідка в Ашкелоні лише підкреслює, що вони були  приходнями в Ерец-Ісраель. Давні тексти вказують на Крит як на їхню батьківщину.

Назва Ашкелон походить від міри ваги - сикль, шекель. Це було велике за стародавніми мірками портове місто, яке активно займалося морською торгівлею в період Бронзового століття і аж до приходу хрестоносців.

Археологи звернули увагу на істотні зміни матеріальної культури в 12 столітті до Р.Х. - саме в той час, коли єгиптяни повідомляють про руйнівні набіги "народів моря".

Розкопки филистимлянських об'єктів почалися ще на початку 19 століття, але найсерйозніші дослідження тут проводяться з 1985 року. Археологічними дослідженнями тут займаються спільно вчені Гарвардського університету при фінансуванні філантропа Леона Леві.

Після 30 років досліджень вчені все більше схиляються до того, що филистимляни прийшли з островів в Егейському морі, розташованих між Грецією і Малою Азією (сучасна Туреччина). Вони грунтуються на звичаях, кераміці та предметах матеріальної культури, виявлених при розкопках.

У 604 році вавилонський цар Навуходоносор знищив филистимлянські міста, а його жителів виселив в Месопотамію (сучасні Ірак, східна Туреччина і західний Іран).