В Асижі відбулися реколекції та піврічні загальні збори душпастирів УГКЦ в Італії
  • Пон, 13/02/2017 - 18:03

6-9 лютого 2017 р. в Асижі проходили реколекції та загальні піврічні збори душпастирів УГКЦ в Італії. Провів реколекції Владика Гліб (Лончина), Єпископ Єпархії Пресвятої Родини в Лондоні, Апостольський Візитатор для українців в Ірландії.

Духовні науки були зосереджені на темі священичого життя крізь призму Хреста Господнього. Кожне розважання завершувалося запитаннями та інтерактивним обговоренням тематики.

У понеділок увечері, 6-го лютого, на зібрання українських священиків прибув місцевий єпископ Ассижу Монс. Доменіко Соррентіно (Mons. Domenico Sorrentino). Він розповів душпастирям про життя місцевої Церкви та поділився духовними роздумами про харизми святого Франциска з Асижу.

У середу зранку, 8-го лютого, душпастирі відвідали базиліку святого Франциска. Тут, на гробі святого, владика Гліб очолив Божественну Літургію. Йому співслужив владика Діонісій Ляхович, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії, та понад 50 священиків. В Літургії взяв також участь Архієпископ і Митрополит Перуджі Кардинал Гуальтієро Бассетті (Cardinale Gualtiero Bassetti). В своїй проповіді він передав братні вітання Главі УГКЦ Блаженнішому Святославові, згадав про важкі переслідування в минулому столітті УГКЦ та в контексті літургійного читання поділився духовними роздумами про есхатологічний вимір спасіння.

Цього ж дня опісля Літургії Кардинал Гуальтієро Бассетті провів зустріч із душпастирями, під час якої ділився духовними розважаннями на тему «Ісус – милосердне обличчя Отця», а також відповів на ряд запитань.

Наступного дня, зранку 9-го лютого, владика Діонісій очолив Божественну Літургію у співслужінні з душпастирями в базиліці Пресвятої Діви Марії Ангельської (Basilica di Santa Maria degli Angeli). Зазначена святиня є особливо відомою через свою центральну каплицю, в якій під час молитви помер святий Франциск. З приводу своїх малих розмірів ця капличка звалася на ла­тині «Порціюнкула» (Portiuncula), тобто «ма­ленька частка».

По завершенні реколекцій в середу по обіді душпастирі розпочали загальні піврічні збори, під час яких розглянули побіжні теми та затвердили душпастирський план на наступне півріччя.

В зборах взяли також участь о.Ігор Яців, керівник Департаменту інформації УГКЦ, та п.Павло Казанцев, керівник суспільно-релігійного проекту УГКЦ «Живе інтернет-телебачення». Сторони активно обговорили проект про зйомки нового документального фільму у двох мовах (українська та італійська) про життя УГКЦ в Італії, який стартуватиме в найближчому часі.

Також сестра Євсевія Мудранинець, СНДМ, відповідальна у справах катехизації УГКЦ в Італії, у своїй доповіді виклала стан речей щодо подальшого розвитку катехизації для українських дітей в Італії.

Під час наступних засідань о. Володимир Волошин, пасторальний координатор, представив ряд біжучих тем, завдяки яким душпастирі прийняли наступні рішення:

-       восени 2017 року провести науковий семінар у Римі на тему канонічного устрою УГКЦ в Італії;

-       у зв'язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні - геноциду Українського народу, 25-26 листопада 2017 року у м.Мілані широкомасштабно провести ряд духовних та культурних заходів по відзначенню цієї сумної події. У листопаді 2018 року схожі заходи провести у м.Неаполі;

-       уніфікувати касові книги однакового зразка в усіх громадах УГКЦ в Італії;

-       провести регіональні збори:

14 березня 2017 р. у Салерно;

2 травня 2017 р. у Новарі;

8 травня 2017 р. у Мантові;

6 червня 2017 р. у Римі;

Під час зборів було потверджено програму проведення на наступне півріччя чергових спільних прощ українців в Італії:

-       IV неділя Великого посту - проща українців з північно-італійських регіонів до санктуарію Люрдської Матері Божої у К’ямпо (Віченца);

-       14 травня – День Матері в м.Помпеї;

-       остання неділя вересня (24.09.2017): Національна проща українців до св. Антонія у Падові;

-       перша неділя жовтня (1.10.2017): Національна проща до найбільшого Марійського відпустового місця Тоскани на горі Монтенеро, поблизу морського містечка Ліворно, де почитається чудотворний образ Пресвятої Богородиці.

-       26-29 жовтня 2017: Національна проща українців Італії до Люрду.

Під час зборів о.Юрій Іванюта, відповідальний за благодійні збірки для потребуючих в зв’язку з війною в Україні та офіційний військовий капелан УГКЦ, вручив владиці Діонісію подячну грамоту від ЗСУ, а також у совій промові відзначив, що громади УГКЦ в Італії на сьогоднішній день за три роки війни надали біля 200 000 євро різноцільової допомоги потребуючим в Україні. В свою чергу владика Діонісій зазначив, що дана подяка не є особистою, а стосується усіх душпастирів та громад, що брали участь в зазначених благодійних збірках. Архієрей пригадав, що нашим першим завданням в умовах непроханої війни є молитва за дар миру, а вже з віри про Божу поміч народжується похідне бажання допомагати ближньому, який цього потребує.

У четвер, 9-го лютого, після Літургії відбулася зустріч духовенства з Монсеньйором Жан-Карло Перего, директором Фундації “Мігрантес” Єпископської Конференції Італії.

о.Володимир Волошин, пасторальний координатор, під час зустрічі представив загальний стан УГКЦ в Італії, розповідаючи як про величезний зріст і розвиток, так і про ряд труднощів, з якими зустрічається Українська церква в Італії.

Зі свого боку Монс. Жан-Карло розповів про Фундацію "Мігрантес", яка займається різними аспектами феномену міграції. З одного боку завдання «Мігрантес» – це координація священиків, які працюють для італійських емігрантів за кордоном (4,5 млн осіб). З іншого боку «Мігрантес» займається служінням мігрантам, які прибувають до Італії (більше 5,5 млн осіб). Половина цих емігрантів – представники 5 націй: Румунії, Мароко, Албанії, Китаю і України.

Гендиректор фундації розповів про те, що в Італії душпастирюють біля 3000 іноземних священиків, які складають 10 % від всього Католицького духовенства під проводом Єпископської конференції Італії. Біля 1500 іноземних священиків поєднують свою душпастирську діяльність як для італійських парафій, так і для своїх співвітчизників, інша ж половина душпастирює виключно для іммігрантів. Згідно представленої статистики з 5,5 млн - 1 мільйон мігрантів, які мешкають в Італії – католики, серед  них і українські греко-католики (понад 50 000 вірних).

На завершення душпастирі поставили директорові Фундації “Мігрантес” ряд запитань і обговорили подальші перспективи УГКЦ в Італії.