В Австралії подали законопроект, який вимагає у священиків порушувати таємницю сповіді
  • Срд, 13/06/2018 - 12:10

Новий закон, внесений на розгляд у Австралії, вимагатиме від усіх католицьких священиків у Канберрі порушувати таємницю сповіді і повідомляти про випадки сексуального зловживання дітьми. Проти цього закону рішуче виступає місцевий столичний Архиєпископ Крістофер Прауз, а його результатом може стати те, що за відмову порушити таємницю сповіді священиків садитимуть до в’язниці.

Законопроект був поданий 7 червня і він розширює сферу обов’язкового повідомлення про випадки сексуального зловживання дітьми на усі церкви та церковну діяльність, включаючи католицькі сповідальниці. Усі політичні партії виступили на підтримку цього законопроекту.

Католицький священик не має права порушити таємницю сповіді, тобто розповісти те, що він чув від каяльника під час сповіді, бо в такому випадку на нього чекає екскомуніка. Католицька Церква навчає, що сповідь є таїнством, місцем зустрічі християнина і Ісуса Христа. Священик, котрий вислуховує сповідь, є лише Христовим інструментом для прощення.

Як інформує LifeSiteNews, у випадку затвердження законопроекту, від 21 березня 2019 року ті австралійські священики, які не повідомлять поліції про випадки зловживань, почуті під час сповіді, ризикують потрапити під судове розслідування.

Архиєпископ Крістофер Прауз наголошує, що у випадку прийняття цього законопроекту, жоден сексуальний кривдник не прийде до священика на сповідь, знаючи, що про це стане відомо поліції. Окрім того, далеко не усі священики особисто знають осіб, котрі приходять до них на сповідь. Та найважливішим аргументом «проти» є те, що таємницю сповіді священик не має права порушити навіть перед загрозою смерті.