В Болгарії проголосили католицьку єпархію візантійського обряду
  • Пон, 09/12/2019 - 16:30

Префект Конгрегації Східних Церков інтронізував першого Правлячого архиєрея Єпархії святого Івана ХХІІІ в Софії для католиків візантійсько-слов’янського обряду в Болгарії.

Кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації Східних Церков, здійснив цими днями візит до Болгарії, де очолив урочистості з нагоди проголошення Єпархії святого Івана ХХІІІ з осідком в Софії для вірних візантійсько-слов’янського обряду в Болгарії та інтронізації першого Єпарха владики Хрісто Пройкова.

В день літургійного спомину святого Івана ХХІІІ, 11 жовтня 2019 року, Прес-служба Святого Престолу поширила повідомлення про те, що Папа Франциск підніс Апостольський Екзархат в Софії для вірних католиків візантійсько-слов’янського обряду, що проживають в Болгарії, до рівня єпархії, а єпархом призначив тодішнього екзарха. Такий крок, як зазначається в комюніке Конгрегації Східних Церков, вказує на визнання повної зрілості цієї церковної структури.

Візит кардинала Сандрі до Болгарії

Префект Конгрегації Східних Церков прибув до Софії, столиці Болгарії, ввечері, 6 грудня 2019 року. Першою подією візиту стала зустріч в Апостольській Нунціатурі, присвячена обмінові різдвяними привітаннями за участю представників влади, дипломатичного корпусу, Православної Церкви та інших релігій.

Вранці, 7 грудня, в катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці відбулися урочистості, пов’язані з проголошенням нової єпархії, а після обіду кардинал Сандрі посвятив на зовнішній стіні Апостольської нунціатури пам’ятну таблицю, присвячену трьом Святішим Отцям, які свого часу в ній проживали: святому Іванові ХХІІІ, який був Апостольським Делегатом у Болгарії, святому Іванові Павлу ІІ, який відвідував Болгарію 2002 року, та Папі Францискові, що побував тут у травні 2019 року. Ввечері кардинал-префект відвідав спільноти Сестер Милосердної любові та Сестер Євхаристинок, а також мав зустріч з Послом Аргентини.

Урочисте проголошення Єпархії та інтронізація Єпарха

Центральною подією візиту стала урочиста Божественна Літургія в катедральному соборі новопроголошеної Єпархії святого Івана ХХІІІ в Софії для католиків візантійсько-слов’янського обряду в Болгарії. З цієї нагоди до храму прибули, зокрема, Президент Болгарії, Спікер Парламенту та Міський голова Софії, як також представник Патріарха Болгарської ПЦ.

На початку богослуження зачитано Папські булли про створення єпархії та про призначення єпарха, після чого кардинал Леонардо Сандрі провів владику Хрісто Пройкова до архиєрейського трону та вручив йому єпископський жезл. Серед єпископів з різних країн світу, що співслужили під час Святої Літургії, був Єпарх Мукачівський з України владика Мілан Шашік.