В Болоньї проходять чергові загальні збори душпастирів УГКЦ в Італії
  • Срд, 11/11/2015 - 15:19

9-го листопада 2015 року в Болоньї (Італія) в місцевій архієпископській семінарії, що розташована на чудовому пагорбі (Villa Revedin), майже в центрі міста, розпочалися душпастирські збори під головуванням Владики Діонісія Ляховича, Апостольського Візитатора для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. На зустріч прибули 45-ть священиків з цілої Італії. Темою зборів є "Жива парафія".

Священики роздумують та обговорюють разом з Владикою як стимулювати оживлення парафії на підставі рішень цьогорічного Патріаршого Собору та Синоду єпископів УГКЦ, які нещодавно відбулися в м. Івано-Франківську.

На початку зборів Владика Діонісій представив фільм про "Живу парафію" і наголосив, що цього разу на зборах буде багато праці в групах. Священики діляться своїми планами, труднощами і пропозиціями щодо їх вирішення, а після цього у пленарних засіданнях представляють окремі напрацювання на загальні обговорення. Для більшої ефективності праці відбуваються в 4-ьох групах, згідно кількості церковних регіонів УГКЦ в Італії. Як вступні науки для роздумів, Апостольський Візитатор згадав важливі елементи для будування живої парафії, зокрема, говорив про живу Церкву на зразок Пресвятої Трійці: «Важливо мати правильне поняття про Церкву. Церква - це народ зібраний у ім'я Пресвятої Трійці для продовження їхнього життя на землі. Бо любов є одна. Та сама любов кружляє в Пресвятій Трійці і та сама любов кружляє між нами. Не можемо будувати нашу спільноту без зв'язку з Пресвятою Трійцею, справжньою Любов’ю. Через зв'язок любові стверджується одна особа в іншій особі, а інша особа - стверджує мене. Бог один у любові. Ця любов створює єдність між учнями. Койнонія - сутність живої парафії. Ось три таїнства: таїнство Пресвятої Тройці, таїнство Церкви і таїнство Пресвятої Євхаристії. В глибині є таїнство Пресвятої Євхаристії. Пресвята Трійця - в небі, Церква - на землі, а Пресвята Євхаристія - в центрі». В наступній науці Владика згадав про кризи в духовому житті та про три головні спокуси, з якими людина мусить постійно боротися в своєму житті: багатство, влада і слава. «Ісус вказує, як протиставлятися цим спокусам, а саме: діленням хліба і себе, служінням і слуханням - відчуття присутності іншої людини. І саме це і є фундаментом для живої парафії», - відзначив Владика Діонісій.

У вівторок увечері ряд робочих тем представив також Пасторальний координатор о.Марко Семеген. У середу зранку Божественну Літургію співслужив та звернувся з привітальним словом також монсеньйор Андреа Каньято, відповідальний за душпастирство мігрантів на території Болонсьої Архидієцезії. У своєму зверненні о.Андреа підкреслив, що створення церковно-юридичних структур не являється фактором чисто організаційним, а є духовним викликом, до якого визріває молода українська Церква в Італії. Адже перше сюди приїхав не єпископ, а самі вірні, які потребують душпастирської опіки.

Збори триватимуть до четверга до обіду. Наступні загальні збори та реколекції заплановано провести з 29 лютого до 3 березня 2016 р. у реколекційному центрі «Фратерна Домус» (Fraterna Domus), що біля Рима. Реколекції проводитиме о.д-р Тарас Барщевський. Запланований також візит на збори Глави УГКЦ та членів Постійного Синоду Єпископів УГКЦ, який проходитиме у Римі!