В Боснії і Герцеговині дискримінують католиків
  • Суб, 07/12/2013 - 19:05

Глава боснійської католицької єпархії Баня-Лука монс.Франьо Комариця, спільно з місцевим благодійним фондом «Допомога Церкві в потребі», висловили рішучий осуд дискримінації, з якою стикаються католики - етнічні хорвати, які проживають в Боснії і Герцеговині. Єпархія Баня-Лука знаходиться на північному сході країни і є фактичною столицею Республіки Сербської.

«Західні політики повинні вплинути на уряд, щоб дозволити біженцям-католикам нарешті повернутися додому»: з таким закликом єпископ став на захист доль більше чотирьох тисяч католицьких родин, які вже 15 років після закінчення війни в колишній Югославії не можуть повернутися в свої будинки і не мають нікого, хто б офіційно подбав про них.

«До себе додому змогли повернутися тільки 5.800 чоловік з більш ніж 70.000 католиків, вигнаних з нашої єпархії до 1991 року, в той же час  такою можливістю зуміли скористатися понад 250 тисяч мусульман».

Монс. Комариця висловив стурбованість ситуацією крайньої нестабільності Дейтонських угод - договору 1995 року, яким, крім рішення про припинення війни, було встановлено територіальний поділ країни на Федерацію Боснії і Герцеговини і Республіку Сербську.

«У країні панує свавілля і поділ, - заявив єпископ, - Зараз єдино можливе майбутнє виглядає як соціально-політичний хаос, контрольований Європейським Союзом і США, зрада цінностей і принципів Євросоюзу, крах міжнародного співтовариства і ганьба національної політики».

В даний час Католицька Церква є єдиною, хто намагається відповісти на потреби місцевої католицької громади, підтримуючи школи для спільного навчання дітей з різних етнічних груп, а також сприяючи освітнім та соціальним проектам.

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va