В Бучацькій єпархії перепоховали загиблих від рук нацистів священика та 60 його побратимів
  • Пон, 20/11/2017 - 13:42

Останки жертв нацистського терору, які були віднайдені біля с. Ягільниця на Тернопільщині, 18 листопада 2017 року урочисто занесено до Катедрального Собору Верховних Апостолів Петра і Павла в м. Чорткові для цілодобового моління, поклоніння та віддавання шани полеглим героям.

Поминальну панахиду у співслужінні духовенства єпархії відслужив протосинкел Бучацької єпархії УГКЦ о. Володимир Заболотний.

В суботу ввечері, 19 листопада владика Димитрій (Григорак) - Єпарх Бучацький у співслужінні священиків єпархії в Катедральному Соборі Верховних Апостолів Петра і Павла очолив похорон о. Павла Витвицького та всіх разом з ним невинно убієнних.

Отець Павло Витвицький загинув від рук нацистів 27 листопада 1942 року, разом із шістдесятьма побратимами, які були ув’язненні в Чортківській тюрмі. Місце розстрілу виявили випадково. У розкопках брали участь науковці та також мешканці міста, зокрема, студенти Чортківського Педагогічного Коледжу.

На похороні Владика Димитрій наголосив: «Цей похорон - це благодать для них і для їхніх родин, хоч твориться з запізненням на 75 років. Боже провидіння так зарядило, що аж нині ми ховаємо їх з почестями. Ми не знаємо, чи тут присутня вся їхня родина, але знайте, що зараз родиною для них є вся наша Україна і всі ми. Вони теж сьогодні моляться за нас. Вони моляться за те, за що віддали життя, а ми щоб не змарнували, а продовжили їхню справу. Вони теж продовжували діло своїх батьків. Ми маємо пишатися, що в ті страшні часи знайшлися люди, які стали на захист свого народу. Піднялися і загинули в бою, а їхня смерть дала життя, духа мужності і відваги всім нам».

Свою проповідь єпископ закінчив словами вдячності загиблим: «Я дякую нашим героям і прошу в них тої відваги для всіх нас, щоб ми не посоромили їхньої честі. Їхнє майбутнє, то є наше сьогодення, щоб ми його шанували і продовжували, а то й, навіть, життя поклали, як буде потрібно».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.buchacheparchy.org.ua