В цей день, 16 років тому, Святий Йоан Павло ІІ призначив кардиналом теперішнього Папу Франциска
  • Втр, 21/02/2017 - 18:27

21 лютого 2001 р., 16 років тому, Святий Йоан Павло ІІ призначив кардиналом архієпископа Буенос Айреса, Хорхе Маріо Берґольо, який належав до першої групи кардиналів, висвячених у новому тисячолітті.

Пройшли роки, і 27 квітня 2014 р. Папа Франциск проголосив святими Йоана Павла ІІ та Йоана ХХІІІ на історичній церемонії, яка зібрала разом чотирьох понтифіків із папою-емеритом Бенедиктом ХVІ включно.

Йоан Павло ІІ, який висвятив 231 кардинала протягом свого майже 27- річного понтифікату підкреслив у 2001 р. : «Після того, як ми щедро напилися з джерела Божого милосердя під час Святого року», корабель Церкви знову готовий «виплисти у відкрите море», щоб нести світові послання спасіння.

У той день Папа Войтила сказав новим кардиналам, що «світ стає все більш складним та мінливим, а живе усвідомлення розбіжностей створює або збільшує протиріччя і дисбаланси».

«Величезний потенціал науково-технічного прогресу, а також феномен глобалізації, який безперервно поширюється на все нові сфери життя, вимагають від нас бути відкритими для діалогу з усіма людьми із всіх соціальних прошарків, для того, щоб дати кожному привід для надії в наших серцях», - сказав він.

«Для того, щоб адекватно вирішувати нові завдання, необхідно розвивати дедалі близьке спілкування з Господом. Фіолетовий колір мантії, яку ви носите, нехай нагадує вам про цю терміновість. Хіба це не символ пристрасної любові до Христа? Цей палаючий пурпур вказує на палаючий вогонь любові до Церкви, який має пробуджувати в вас готовність до служіння, в разі необхідності ви маєте бути готові навіть дати вище свідоцтво крові».

"Дивлячись на вас, народ Божий має знаходити певну точку відліку світла, і це світло буде дійсно стимулювати світ і сіль землі," - закликав Йоан Павло II.