“В часи гонінь на Церкву саме сім’я врятувала її, тож зараз завданням Церкви є врятувати сім’ю!” — Глава УГКЦ
  • Пон, 08/01/2018 - 21:35

У сьогоднішньому світі ми починаємо розуміти, що вміння і здатність бути батьком, матір’ю, сином чи донькою — терпить велику рану, кризу та біду! На жаль, більша частина дітей у світі живе без сім’ї, тобто вони не знають, що означає бути сином чи донькою. А у свій час, коли ці дітки виростуть, то не будуть вміти бути ані доброю матір’ю, ані добрим батьком.

Таку думку висловив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час своєї проповіді до вірних у понеділок, 8 січня, в храмі при монастирі сестер Пресвятої родини в Києві.

Глава Церкви на початку проповіді згадав вчення Григорія Богослова, який ще в IV столітті пояснював, що для того, аби пізнати якусь Божу і людську особу, ми можемо лише зрозуміти й пізнати її лише у тих стосунках, в яких та особа перебуває з іншими.

“Народився від Діви” — це слова, у яких все сказано... Загалом Григорій Богослов про Святу Трійцю казав, що ми маємо єдиного Бога і віруємо у Нього, бо маємо єдиного Бога Отця, а Той, що народився від Діви, є Сином Божим! Чому наш Бог є Отець? Тому що Він вічно народжує Сина. А чому Той, хто народився сьогодні, є другою Божою особою у Пресвятій Трійці та зветься Сином Божим? Тому що Він має Отця. Проте у таїнстві Різдва Син Божий стає ще й Сином Марії, тож ми звемо її Богородицею — матір’ю Бога, бо вона породила Сина, який взяв на себе повноту людського життя”, — розважив над значенням основних слів — “народився від Діви” — цього дня очільник греко-католиків.

На думку Блаженнішого Святослава, у сьогоднішньому Євангелії Йосиф та Марія розкривають зміст добрих батьків та доброго батьківства. Адже вони опікуються та охороняють з палкою любов’ю новонароджене дитятко. Тож їхній приклад є особливо актуальним для сучасних батьків та дітей.

“У теперішньому світі ми справді до кінця не розуміємо, що означає бути батьком або матір’ю, а наші діти мають ще навчитися, що ж означає бути добрими синами або дочками. Саме тому свято Пресвятої родини є таким важливим для дітей, чоловіків та жінок третього тисячоліття... Сьогодні Церква має навчити нас тому, як нам бути синами та доньками, батьками та матерями. Саме Церква тепер має допомогти українській родині! Ми часто кажемо, що в часи гонінь на Церкву саме сім’я врятувала її, тож зараз завданням Церкви є врятувати сім’ю!” — наголосив проповідник.

За словами Предстоятеля, зараз спосіб комунікації між людьми стає все більш віртуальним (навіть у родині). Тож засоби, можна сказати, штучної комунікації здатні робити людські стосунки надто вразливими, особливо це позначається на наших стосунках з Богом.

“Ми як християни повинні розуміти, що ми є синами й доньками не тільки земних батьків, а й нашого Небесного Отця! А як з Ним спілкуватися?! На жаль, сучасна людина і молодь не вміє молитися, не вміє спілкуватися з Богом. Саме тому в таких обставинах вразливості міжособових взаємин, такому невмінні бути сином, донькою, батьком або матір’ю — сестри Пресвятої Родини є вчительками справжніх та глибоких людських стосунків!” — зазначив Глава і Отець УГКЦ.

Він також переконаний, що Згромадження Сестер Пресвятої Родини має особливе покликання, місію та завдання у сучасному суспільстві. “Я сьогодні хочу привітати Сестер Пресвятої родини з їхнім святом!... Монастир сестер Згромадження зараз цілком виконує це завдання — бути доньками та синами свої батьків та Бога, а також навчає цьому й інших... І та правда, та істина про людину і її стосунки нам відкриваються у таїнстві Різдва... Тому нехай наш Спаситель допоможе нам бути собою!” — наостанок підсумував Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Довідка:

Згромадження Сестер Пресвятої Родини є жіночим чернечим Згромадженням УГКЦ, метою якого є: життям практикувати євангельські ради, наслідуючи приклад святих осіб Ісуса, Марії, Йосифа; у всьому шукати Божого вподобання, більшої слави Божої, досконалості та освячення Сестер на основі святого Писання, згідно з навчанням Церкви та Конституцією Згромадження.

Святий Григорій Богослов, Григорій Назіанзин, Назіанський (нар. близько 330 р. — пом. близько 390 р.) — великий християнський святий, візантійський богослов, ритор, один з отців церкви, єпископ Назіанза і Сасима, Константинопольський Патріарх.