В Еритреї закрили католицькі школи і лікарні
  • Пон, 02/03/2020 - 15:20

Святий Престіл стурбований закриттям і конфіскацією католицьких лікарень та шкіл в Еритреї і закликає владу цієї країни до конструктивного діалогу.

Протест висловив Постійний спостерігач Святого Престолу в ООН, Архиєпископ Іван Юркович, під час 43-ї сесії Ради з прав людини, яка триває в Женеві.

Ватиканський дипломат нагадав, що Католицька Церква діє відповідно до своєї природи і повсюдної місії, «здійснюючи благодійну і соціальну роботу на благо всього населення, без дискримінації та з особливим акцентом на найбільш знедолених». Вона прагне сприяти справедливості, спокою, гармонії, примиренню і діалогу, а отже, має гуманітарні та неполітичні цілі.

Архиєпископ закликав владу Еритреї розпочати конструктивний і поважний діалог зі Святим Престолом задля будування більш мирного і процвітаючого майбутнього, в якому свободу віросповідання поважатимуть відповідно до міжнародного права заради цілісного розвитку всіх. Ватиканський дипломат висловив надію, що Католицька Церква в Еритреї буде користуватися свободою в служінні загальному благу також через свої місцеві структури.

Влада Еритреї закрила і конфіскувала кілька десятків католицьких лікарень і медичних центрів, а також деякі навчальні заклади. Причиною названо закон, прийнятий 1995 р., згідно з яким держава є єдиним розпорядником соціальних послуг.

Відповідно до інформації Папського фонду «Церква в потребі», хоча медичні структури закрили, щоби передати державі, вони досі не діють. Представники влади тільки опечатали їх, позбавивши населення необхідних для життя послуг. Опечатали також монаші доми монаших спільнот, що прилягають до медичних установ. Місцеві католики побоюються закриття 50 шкіл і понад 100 дитячих садків, які перебувають у власності Католицької Церкви.